Хто такий Михайло Ланьо і чим він займається в Раді?

Читать на русском
«Слово і Діло» проаналізувало роботу народного депутата-мажоритарника за формальними ознаками Михайла Ланя і виявило, що він не лише не дає й не виконує обіцянок, але й саботує більшість голосувань у Раді.

Народний депутат Михайло Ланьо, скандал навколо якого спалахнув наприкінці минулого тижня і не вичерпаний досі, не дає й не виконує обіцянок, є на рідкість непублічною персоною, яка, до того ж, систематично прогулює засідання парламенту.

Такого висновку дійшло «Слово і Діло», проаналізувавши роботу народного депутата.

Михайло Ланьо, чиє ім'я досі було невідоме пересічному українцеві (за виключенням хіба що жителів Закарпаття), 11 липня опинився у центрі контрабандного скандалу, результатом якого стала перестрілка бійців «Правого Сектору» в Мукачевому з охороною депутата, а пізніше – з місцевими правоохоронцями. На сьогодні локальний конфлікт інтересів на Закарпатті (істинні причини якого досі невідомі достеменно) переріс у загальнонаціональне протистояння, що поділило українців на тих, хто підтримує підопічних Яроша, і тих, хто їх засуджує.

Про роль самого Ланя в конфлікті, як і про правочинність дій «ПС», мають розповісти правоохоронці. Якщо вірити словам Віктора Балоги, конфлікт у Мукачевому спричинило те, що Ланьо і «Правий Сектор» нібито не поділили потік контрабанди в регіоні. Втім, і самому Балозі доведеться відповісти за свої слова: вслід за допитом Ланя, на розмову до слідчих МВС планують запросити й особисто екс-губернатора Закарпаття.

До біографії звинувачуваного у кришуванні контрабанди Михайля Ланя «Слово і Діло» зі свого боку може додати наступне: судячи з моніторингу системи народного контролю, депутат-мажоритарник, що представляє у нинішньому парламенті одномандатний виборчий округ №70 з центром у м. Свалява та який включає частину Мукачівського району, за час роботи в парламенті не дав жодної публічної обіцянки. Усі зобов'язання, зафіксовані «Словом і Ділом», узяті з його передвиборчої програми, причому лише 2 з них він виконав.

Решта 9 обіцянок нардепа поки що не отримали статусу, ще одна – зафіксована як провалена. Йдеться про збільшення фінансування дорожного будівництва на Закарпатті, яке він пообіцяв, ще будучи кандидатом у депутати Верховної Ради минулого скликання. Обидві виконані обіцянки Ланя, до речі, також датуються його попередньою депутатською каденцією.

Про те, чим займається народний депутат Ланьо у VIII скликанні українського парламенту, можна зробити висновок із системи електронного обліку голосуваннь Верховної Ради, за результатами якої, на більшості пленарних засідань Ради Ланьо просто не був присутній. А в тих випадках, коли система «Рада» все ж фіксувала депутата у сесійній залі, він чомусь нерідко не голосував за законопроекти.

Додамо, що з офіційних фактів біографії Михайла Ланя – депутатство в Мукачівській районній та Закарпатській обласній радах, керівництво Федерацією футболу Закарпаття та робота у двох скликаннях Верховної Ради. З неофіційного – за інформацією ЗМІ, в минулому нинішнього депутата групи «Відродження» пов'язують із наркоіндустрією, поставками нелегального алкоголю та навіть убивством місцевого кримінального авторитета Івана Вінера. Щоправда, у справі щодо останнього Ланя затримали як підозрюваного і за 3 місяці відпустили з виправданням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: