Березюк: децентралізація, яку просуває Порошенко, призведе до двовладдя в Україні

Читать на русском
Лідер фракції «Самопомочі» каже, що політична сила не голосуватиме за внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади на місцях.
Фото: Об'єднання «Самопоміч»

Лідер парламентської фракції «Самопомочі» Олег Березюк вважає, що план децентралізації влади в регіонах непридатний для голосування, оскільки може стати причиною двовладдя на місцях.

Про це він розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

На його думку, з проекту змін до Конституції незрозуміла структура субординації місцевої влади.

«Перше – встановлюється двовладдя на місцях, оскільки вводиться два виконавчих органи: виконавчий орган, керований префектом, і виконавчий комітет, який очолюватиме або голова громади, або голова різних рівнів громади. Є нюанс: префект, крім виконавчих повноважень, матиме повноваження координатора і, образно кажучи, прокурорський нагляд. І виконавча, і наглядова функції. Ви будете кого слухати? Того, хто керує і карає, або того, хто лише керує, маючи відповідальність перед громадою?» – заявив Березюк.

Крім того, в деяких моментах проглядаються процеси, прямо протилежні до поняття децентралізації, вважає Березюк. Наприклад, можливість Президента розпускати місцеві органи влади. «Так, у проекті написано «коли порушують Конституцію», і перераховані три умови, пов'язані із загрозою безпеці. Причиною розпуску може бути будь-яке порушення Конституції, яке навіть не стосується питань безпеки, це буде розглядатися Конституційним судом і може бути причиною розпуску тієї чи іншої ради», – констатував глава фракції «Самопомочі».

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявив, що не бачить підстав для проведення дострокових виборів парламенту в Україні з причини змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: