Кримським випускникам не дозволили вступати до українських вишів

Читать на русском
Міністерство освіти більше не приймає атестати російського зразка, видані на території окупованого Криму.

Міністерство освіти більше не приймає шкільних атестатів випускників, виданих Російською Федерацією в окупованому Криму.

Про це виданню «Крим. Реалії» повідомила заступник міністра освіти України Інна Совсун, інформує «Слово і Діло».

За словами Совсун, для того, щоб цього року мати можливість подавати документи в українські університети, випускники кримських шкіл мали на початку навчального року зареєструватися в одній зі шкіл на території України, закінчити її екстерном і скласти іспити.

Натомість же документи, видані випускникам у Криму, не можуть бути визнані ані в Україні, ані жодній іншій цивілізованій країні світу. «Атестати, видані школами, які сформувала владу, яка ніким не визнана. Ці документи, згідно з міжнародним правом і за законодавством України, за законом про статус тимчасово окупованої території не мають жодної юридичної сили», – констатувала Совсун.

За словами заммінстра, прикріплення до шкіл не неокупованій території – єдина можливість для потенційних вступників із Криму. «Єдиний варіант сьогодні – прикріплення до заснування шкільної освіти в Україні, складання іспитів і вступ через зовнішнє незалежне оцінювання. Минулого року ми здійснювали процедуру заміни атестатів, які були там видані, на українські. І атестати, і дипломи про вищу освіту. Але в минулому ситуація була дещо іншою. Торік випуск відбувся буквально через два місяці після того, як сталася окупація», ˜– прокоментувала ситуацію чиновниця.

Між тим, в експертному середовищі вже критикують таке рішення МОНу: у 16-літніх юнаків та дівчат у більшості випадків просто не було фізичної можливості виїздити на неокуповану територію для реєстрації у школах Херсонської чи Миколаївської областей і подальшого складання іспитів там – адже де-юре пасажирське сполучення з півостровом припинено, а школярі, до того ж, – неповнолітні, тож часто не можуть без супроводу дорослих перетинати лінію кордону. Крім того, фахівців обурює й той факт, що будь-який випускник російської школи, котрий отримав атестат на законній території РФ, може без проблем вступити до українського вишу, і лише у кримських випускників таку можливість забрали.

Нагадаємо, українських абітурієнтів цього року чекає ще один «сюрприз»: відповідно до планів Міносвіти, обсяг державного замовлення в українських вишах у 2015 році скорочений на 10-12%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: