«Суддівський саботаж»: що трапилося з корупційним скандалом в ГПУ?

Читать на русском
ГПУ і СБУ вийшли на двох корупціонерів: чиновники Володимир Шапакін і Олександр Корнієць були затримані за підозрою в отриманні великого хабара. Втім, через кілька днів Печерський суд відпустив їх під заставу.

Генеральна прокуратура і Служба безпеки України вийшли на двох корупціонерів: чиновники Володимир Шапакін і Олександр Корнієць були затримані за підозрою в отриманні великого хабара. Втім, через кілька днів Печерський районний суд Києва відпустив їх під заставу в три мільйони гривень.

На початку тижня в стінах прокуратури вибухнув скандал: під керівництвом заступника генпрокурора Шокіна Давида Сакварелідзе була проведена спецоперація, із задіянням «Альфи» по затриманню двох прокурорів-корупціонерів. Так, за наводкою одного київського підприємця, постраждалого від здирників, Сакварелідзе затримав першого заступника глави слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. При обшуках у фігурантів виявили майже півмільйона доларів, автомат Калашникова, холодну зброю, ювелірні вироби та 35 пакетів з діамантами. При всьому цьому, обидва злочинці були випущені під «копійчану» заставу – по 3 мільйони гривень за кожного.

«Слово і Діло» вирішило проаналізувати хронологію подій тижня, що минає.

Частина перша

5 липня до приміщення Київської обласної прокуратури прийшли несподівані гості. Бійці «Альфи» провели обшук будівлі у зв'язку з підозрою у хабарництві. Одне з підприємств у Київській області, що займається видобутком піску, звернулося до прокуратури з заявою про вимагання хабара. «Зловмисники вилучили техніку у підприємства, яке займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За «допомогу» у поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тисяч доларів США», – розповіли в СБУ. Операція проводилася під керівництвом заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе та голови СБУ Василя Грицака.

Загалом у прокурорів знайшли близько 500 тис. дол. США, ювелірні вироби, цінні папери та зброю. «Зокрема, під час обшуку у Шапакіна було знайдено: $ 130 тис. в кабінеті, $ 30 тис. і € 22 тис. в будинку, $ 170 тис. і 500 тис. грн в квартирі, документи на депозитні вкладення на суму 800 тис. грн, а також незареєстровану вогнепальну зброю та боєприпаси», – повідомив депутат Мустафа Найєм.

Наступного же дня двох здирників було затримано. Давид Сакварелідзе пообіцяв корупціонерам від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади та конфіскацією майна. А в підсумку ледь сам не потрапив до прокурорських пут: за інформацією Мустафи Найєма, виконувач обов'язків глави ГПУ Володимир Гузир відкрів на Сакварелідзе кримінальну справу за фактом захоплення державної будівлі. Але вже до вечора цю інформацію в. о. генпрокурора спростував. За його словами, в стінах ГПУ проводилося тільки внутрішнє розслідування щодо правомірності дій грузинського реформатора.

Але сталося це лише після того, як Президент України Петро Порошенко взяв цю антикорупційну операцію під власний контроль. А до цього, за інформацією джерела депутата Сергія Лещенка, Володимир Гузир був вкрай незадоволений тим, що Давид Сакварелідзе і Василь Грицак не спитали у нього спеціального дозволу на проведення операції, і крім того, погрожував слідчим. «Гузир намагався порвати посвідчення слідчого, який проводив обшук у першого заступника начальника Головного слідчого управління Шапакіна. Супроводжуючи це погрозами, що сміливий слідак більше не буде працювати в Генпрокуратурі», – написав у своєму Facebook нардеп.

Частина друга

У вівторок, 7 липня, Печерський районний суд Києва обрав заступнику прокурора Київської області Олександру Корнійцю запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави – 3,2 млн грн. Під заставу такого ж розміру звільнено й подільника Корнійця – Володимира Шапакіна. Трьохмільйонну заставу заплатив і третій учасник суду – підприємець Валерій Гібаленко, який є фігурантом у кримінальному провадженні за фактом хабарництва в Генеральній прокуратурі та прокуратурі Київської області.

Цікава історія трапилася з вилученими діамантами. Спочатку в соціальних мережах та ЗМІ активно тиражувалася історія про те, що шахраї обдурили Корнійця. Мовляв, він купував камінчики для акваріума, але йому підсунули коштовні камені. Цю історію пізніше спростував адвокат корупціонера Віктор Петруненко, заявивши, що виявлені під час обшуку ювелірні вироби були не з діамантів, а з цирконію (дешевий замінник). «До того ж, за словами дочки Корнійця Анастасії, знайдені у її батька речі не представляють практичної цінності, оскільки це всього лише сімейні реліквії, що дісталися на пам'ять від прабабусі», – додав він.

Частина третя

Суспільство відреагувало на суми застав обуренням. Незадоволеним призначеними заходами був і Давид Сакварелідзе. «Суд прийняв абсолютно необґрунтоване і позбавлене всякої логіки рішення – щодо всіх затриманих була встановлена сума застави в розмірі 3 мільйони гривень, що, безперечно, мізерно мало для людей такого рівня!» – написав заступник генпрокурора в Facebook. За його словами, прокуратура наполягала на сумі застави в 20 млн гривень для кожного затриманого.

Не залишилися осторонь експерти та депутати. Віце-спікер парламенту Андрій Парубій написав у Facebook що судді, які прийняли таке рішення, мають бути відсторонені від роботи. «Відповідне звернення я направив до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Переконаний, що для таких суддів і таких рішень має бути проведено розслідування», – зазначив політик.

Підтримав обурення рішенням суду і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Обурює. Це як і в справі Бочковського-Стоєцького – не правосуддя, а потойбічне «знущання над радянською релігією». Такі судові рішення – два в одному: дикий демотиватор для розслідувань корупції і провокація судів Лінча і самосудів з боку суспільства», – написав глава МВС у себе в Facebook.

Чутки

Низка експертів, журналісти і суспільство вважають проведену «антикорупційну операцію» в ГПУ черговим піар-ходом влади. Тим не менш, фахівці стверджують, що «посадки» та відкриття справ триватимуть через запит на боротьбу з корупцією, який відбувається знизу.

«Керівництво країни прекрасно розуміє, що потрібно показувати боротьбу з корупцією. Є запит (з боку суспільства – Ред.) на арешти. Є запит з боку наших міжнародних партнерів, що потрібно боротися з корупцією. Чи можна це назвати кампанією (по боротьбі з корупцією – Ред.), чи ні, покаже найближчий час. Але очевидно, є якась політична доцільність», – зазначає Володимир Фесенко.

Але існує й інша версія. За чутками, генеральний прокурор Шокін вже в серпні піде у відставку за станом здоров'я. На його місце цілком можуть претендувати два його заступники – Давид Сакварелідзе і Володимир Гузир. Заарештованого хабарника Шапакіна називають людиною Гузиря. Тобто вся ця антикорупційна кампанія може проходити на підтримку призначення Сакварелідзе новим генеральним прокурором України. До речі, потужна кампанія на підтримку Сакварелідзе на пост глави ГПУ в соціальних мережах вже почалася.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: