Електронні торги не гарантують економію грошей у Міноборони — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Не варто сподіватись, що формат електронних торгів — безпрограшний варіант заощадити і уникнути корупції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що в Міноборони стартували електронні торги.

«Електронні торги дійсно можуть посприяти економії, але все одно не гарантують її. Основна ідея електронних торгів — це загальнодоступність, відкритість. Будь-яка особа може переглянути дані всіх учасників та їхні пропозиції, і це має призвести до того, що не буде «своїх», які завищують ціни просто через відсутність контролю», — розповідає аналітик.

На його думку, електронні торги зменшують елемент корупції, але говорити про те, що такі торги викорінюють її, не варто. Потрібно дивитися глибше і розуміти, що питання не у формі електронних торгів, а в самих торгах.

«Дійсно, в Європі вже кілька років використовується система електронних торгів, але в Україні ця система зовсім не налагоджена. В Україні переходити на електронні торги слід в першу чергу тим Міністерствам, у яких значні обсяги держзакупівель. Наприклад, Міністерству інфраструктури і транспорту та Міністерству охорони здоров'я», — вважає Жолудь.

Як відомо, міністр оборони України Степан Полторак ще минулого року пообіцяв, що Міноборони введе волонтерів у департаменти для контролю держзакупівель.

Також, раніше повідомлялося, що Міністрество оборони України офіційно ввело тотальні електронні закупівлі тилового напрямку. За рахунок цього, як повідомили у відомстві, економія коштів вже склала близько 30%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: