Порошенко ставить підпис під тими законами, яких вимагають кредитори – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Україна не може обійтись зараз без МВФ і просто виконує всі вимоги фонду, навіть якщо в них не має необхідності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ.

«Надання незалежності НБУ було однією з вимог Міжнародного валютного фонду, який, зважаючи на те, що відбувалось на валютному ринку України останнім часом, хоче, щоб Центробанк був незалежною інституцією. Україна не може зараз обійтись без МВФ, тому просто приймає ті закони, яких вимагає МВФ. При цьому, слід розуміти, що все одно всі інституції влади, в тому числі Нацбанк, формуються за принципом політичних квот», – розповідає Новак.

Він зазначив, що Нацбанк формується за квотою Президента, й не за принципом професійності, а в першу чергу за політичною відданістю.

«Нацбанк і уряд працюють в режимі «ручного управління», тому закони існують паралельно, а «ручне управління» діє за власними принципами. Не варто очікувати від цього закону жодних змін. Закони в Україні є лише форальними актами», – вважає Андрій Новак.

Зазначимо, що глава Національного банку України Валерія Гонтарева пообіцяла, що НБУ проведе рекапіталізацію державних банків.

Всього системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 22 її обіцянки, 8 із яких не виконано, що склало 36% рейтингу безвідповідальності глави НБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: