«Українська стіна» як дуже дорогий піар-хід українських політиків

Читать на русском
У своїй передвиборчій кампанії Петро Порошенко пообіцяв зробити з країни фортецю, але далі голослівних заяв справа не пішла.

У своїй передвиборчій кампанії Петро Порошенко пообіцяв зробити з країни фортецю. Але далі голослівних заяв справа не пішла, передає «Слово і діло» з посиланням на Der Spiegel.

Цю ідею Порошенка підтримав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, а також користувачі соціальних мереж. Згідно із заявою Яценюка, стіна повинна була «відрізати» сепаратистів Східної України від поставок військової техніки з Росії. Західні політики поставилися до таких заяв скептично, адже російсько-український кордон становить близько 2 тис. кілометрів.

Менше з тим, після гучних заяв українських політиків на деяких ділянках російсько-українського кордону дійсно з'явилися металеві паркани з наглядовими вежами, а також було викопано 150 км траншей і протитанкових ровів.

Щоправда, згодом уряд України усвідомив, що такої кількості грошей на обладнання усього кордону у нього просто немає, і практично відразу ж заговорили про так званий «Європейський вал», на будівництво якого в 2015 році передбачено 300 млн гривень замість раніше заявлених 2,6 млрд .

Всього ж на «Европейський вал» планується витратити 200 млн доларів. За словами Яценюка, у фінансуванні беруть участь країни Заходу. Прем'єр-міністр стверджує, мовляв, Брюссель вимагає посилити кордон перед тим, як для українців зроблять безвізовий режим з ЄС, що, згідно ще з однією обіцянкою Порошенка, має відбутися вже на початку 2016 року.

Між тим, українці також втратили ентузіазм у ідеї створення такої «фортеці». У групі підтримки будівництва стіни в соціальній мережі Facebook, в якій понад 10 тисяч користувачів, останній запис датується січнем 2015 року.

«Стіну» на кордоні з РФ допоможуть звести біженці з Криму і ДонбасуУ Мінсоцполітики хочуть залучити до будівництва «стіни» на кордоні з Російською Федерацією вимушених переселенців з Криму і Донбасу

У тій же таки прифронтовій Харківській області, де з обласного бюджету було виділено кошти на оснащення кордону, крім окопів і частини стіни з кількома спостережними вишками, більше робіт не відбувається. У зв'язку з цим виникає дуже багато запитань до прикордонної служби та уряду. Грошей на стіну немає, залучити переселенців до робіт так і не вдалося. Чи залишиться «фортеця» «Європейським валом», як назвав її прем'єр-міністр, або ж усього лише черговим, але дуже дорогим піар-ходом?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: