Уряд будуватиме діалог з групою «Приват» на іншому рівні – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Зараз у групі «Приват» власна вертикальна інтеграція, але все змінюється, і тепер відносини з Коломойським будуть на іншому рівні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що керівництво вирішило об'єднати нафтові компанії «Укрнафта», «Укртранснафта» і «Укртатнафта».

«В рамках структури «Приват» є своя вертикальна інтеграція, але зараз вона буде вже в рамках державних відносин. Це правильний крок, тому що створивши вертикально-інтегровану нафтову компанію, можна отримати багато переваг з точки зору оптимізації фінансових потоків. Цілком можливо, що це робиться щоб вибудувати діалог з Коломойським на іншому рівні. Як діятиме менеджмент Коломойського, спрогнозувати складно, але діалог і зміни будуть. Навряд чи групу «Приват» будуть випихати. Скоріш за все, просто будуватимуть відносини інакше», – розповідає експерт.

На його думку, нафтогазовий бізнес схильний до вертикально-інтегрованих структур в силу декількох основних причин.

«По-перше, це дуже капіталомісткий бізнес. У вертикально-інтегрованій системі легше накопичувати кошти для інвестиційних рішень. Другий аспект: легше мінімізувати витрати, тому що це компанії, які постійно вступають в ділові відносини. Нарешті, світова практика показує, що нафтовий бізнес схильний саме до вертикальної інтеграції», – аналізує Дяченко.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що менеджмент компанії «Укрнафта» буде зміненийСказано 15 травня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, 100% «Укртранснафти» належить державі, 51% «Укрнафти» – державі, а 49% – приватному акціонеру, 43% «Укртатнафти» – державі, а 57% – тим же структурам «Привату».

Нагадаємо, 15 травня 2015 року Арсеній Яценюк пообіцяв, що буде змінено менеджмент компанії «Укрнафта» і буде підписано нову акціонерну угоду. Раніше він пообіцяв наймасштабнішу за 20 років існування України приватизацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: