Голова Венеціанської комісії: Конституція не повинна регулювати статус Донбасу

Читать на русском
Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо пояснив, яким чином зміни до Конституції дозволять регулювати статус окремих районів Донбасу.

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо роз'яснив, що твердження про те, ніби Основний Закон може регулювати особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей – результат непорозуміння, що виникло між київською владою і владою самопроголошених республік.

Про це він розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Значною мірою дискусія з цього приводу в Україні, як мені здається, базується на нерозумінні. Конституція не регулюватиме статус окремих районів Донецької та Луганської областей, а лише дасть можливість регулювати це питання відповідним законом», – пояснив Букіккіо.

Це, на думку глави ВК, логічно й необхідно. Якщо ж у перспективі сторонам конфлікту на Донбасі вдасться досягти розуміння, необхідності в конституційних змінах все одно не буде – будь-яку необхідну норму можна буде прописати у відповідному законі.

«Очевидно, що будь-який такий закон повинен відповідати основним конституційним принципам, таким, як суверенітет і територіальна цілісність України. Хочу зазначити, що ця заборона стосується лише цих двох регіонів, жодні інші території України не зможуть претендувати на особливі права», – зазначив Букіккіо.

Нагадаємо, днями у Верховній Раді від імені Президента було зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції України, в якому не знайшлося місця положенням про особливий статус окупованих районів Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: