Яценюк жорстко розкритикував роботу Демчишина

Читать на русском
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк піддав жорсткій критиці роботу Міністерства енергетики та вугільної промисловості на розширеній колегії міністерства.

Україна підтверджує свою згоду на новий «зимовий пакет» для майбутнього опалювального сезону на основі тристороннього протоколу між Україною, Росією та ЄС і доповнень до контракту «Нафтогазу» і «Газпрому», подібних до торішнього «зимового пакету», і гарантує транзит російського газу до Європи за умови його укладання.

Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк на розширеній колегії Міненерговугілля в Києві, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Водночас прем'єр підкреслив, що ціна газу в такому пакеті має бути ринковою. «Дотувати російський «Газпром» не будемо і не дамо можливості використовувати своє монопольне становище», – сказав Яценюк.

Глава уряду також зазначив, що НАК «Нафтогаз України» повинен реалізувати недавнє рішення уряду про виділення держгарантій на $ 1 млрд для закупівлі природного газу в енергетичний стабфонд. Арсеній Яценюк публічно звернувся до європейських і американських партнерів України за допомогою в наповненні цього стабфонду зокрема і в проходженні майбутньої зими в цілому.

Крім того, прем'єр висловився різко проти наявності в міністерстві людей Костянтина Григоришина, що діє в російських інтересах. «Що в міністерстві роблять люди Григоришина – російського олігарха? Що це за радники? Це що, приватизація міністерства? Вже немає їх, втекли?», – сказав він.

Також у своєму виступі глава уряду доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України контрактувати судна для поставки вугілля по морю для зниження залежності від Росії.

«Я не хочу такій широкій аудиторії давати «правильні» ринкові сигнали, але ви зараз уже повинні контрактувати човни. Щоб у вас не було як минулого року – говорили: «Яка висока ціна!», а потім всі побігли швидко купувати це саме південноафриканське вугілля. Має бути жорстка диверсифікація! Розуміючи, хто такі росіяни – вони у найнезручніший момент для нас перекриють нам поставки вугілля, щоб у вас навіть не було сумнівів, як вони вже перекрили постачання газу», – сказав він.

Міністерство також отримало жорстку критику від прем'єра за неподання уряду на затвердження енергобалансу країни на 2015 рік. «Щоб у нас був, нарешті, баланс! Ми можемо народити цей баланс? Я вже третій місяць говорю!», – сказав глава уряду.

Раніше міністр Володимир Демчишин і глава Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Дмитро Вовк повідомили, що затвердили цей документ на рівні своїх відомств, проте прем'єр назвав цей документ «неформальним». «Я дуже специфічно ставлюся до неформальних документів і до всього неформального. Я знаю, що якщо мова йде про забезпечення енергетичної безпеки держави – це безпосередня функція Кабміну, або РНБО», – заявив Яценюк.

Він додав, що пропонує президенту країни Петру Порошенку провести окреме засідання ради Національної безпеки і оборони з приводу енергетичного балансу та проходження осінньо-зимового періоду.

У числі іншого, глава уряду висловився за приватизацію ПАТ «Центренерго». «Щодо «Центренерго» – хлопці, закривайте ці годівниці! ... «Центренерго» має бути приватизовано. Вважаю, що новим власником повинна бути не українська компанія. Я особисто проводив переговори у Франції та Америці – є інтерес, великий інтерес», – сказав він.

Прем'єр заявив, що вважає нещирими заяви Міненерговугілля про те, що «Центренерго» необхідне йому для регулювання ринку. «Упевнений, що зволікання з приватизацією пояснюються тільки боротьбою за потоки», – резюмував Яценюк.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: