Знецінення євро не буде – експерт

Читать на русском
Василь Юрчишин

Міць євро базується не на таких економіках, як грецька, тому не потрібно робити поспішних висновків з одноденних змін курсу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програмами Василь Юрчишин, аналізуючи, що буде з фінансовою системою Європи, і як це вплине на Україну у зв'язку з відмовою греків виплачувати борги.

«Не слід перебільшувати наслідки через відмову Греції виплачувати борги. Грецька економіка досить незначна, їй надавали підтримку, і розбіжності в переговорному процесі мають локальний характер. Скоріш за все, переговори триватимуть і буде знайдено прийнятне рішення. Якщо ж раптом події почнуть розвиватися за сценарієм виходу з єврозони, то це істотно не вплине на курсову динаміку євро», – розповідає експерт.

За його словами, це матиме психологічний та політичний вплив на Євросоюз. У цьому контексті можуть виникнути складнощі для європейських органів управління.

«Грецька економіка занадто мала. Міць євро базується не на таких економіках, а насамперед Німеччині, Франції, тобто великих економіках Європи. Тим більше не варто пов'язувати з Грецією одноденну зміну курсу. Курс має дуже багато факторів, а не тільки рішення щодо сплати-несплати боргів. Крім того, борги будуть виплачуватся в тих же євро», – пояснює Юрчишин.

Нагадаємо, як стало відомо сьогодні, міністр фінансів Греції подав у відставку, а прем'єр-міністр держави Алексіс Ципрас заявив про необхідність нових переговорів з кредиторами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: