Шульц: декларативні реформи не переконають членів ЄС надати Україні безвізовий режим

Читать на русском
Мартін Шульц визнає, що Україні важко буде переконати країни-члени Європейського Союзу надати Україні безвізовий режим, адже для цього потрібна реальна реалізація реформ, а не лише ухвалення їх парламентом.

Ухвалені українським парламентом норми, передусім щодо боротьби з корупцією, могли би стати вагомою підставою для отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом у разі їхньої практичної реалізації.

Це в інтерв'ю «Європейській правді» підкреслив президент Європейського парламенту Мартін Шульц, інформує «Слово і Діло».

«Якщо дивитися лише на ухвалені закони, то все йде правильно. Але закони – це просто слова на папері. Головне питання в тому, як ці закони застосовуються. Саме це є тестом для України і Єврокомісія має оцінити, чи виконали ви цей тест. Але я вважаю, що нині є передумови для успіху в боротьбі з корупцією. І якщо ухвалене законодавство (щодо антикорупційних органів – Ред.) буде виконуватися, звіт Єврокомісії без сумніву буде позитивним», – відповів голова Європарламенту на питання щодо перспектив безвізового режиму України та ЄС.

В іншому випадку Україні буде важко переконати ряд європейських країн у необхідності надання її громадянам можливості вільно пересуватися Європою. Це також є й одним із завдань, які стоять перед європейськими фахівцями на чолі з Петом Коксом, що прибули в Київ аби допомогти реформувати роботу українського парламенту, зазначив Шульц.

«Так, нам в Європарламенті доводиться брати до уваги, що деякі країни-члени не надто охочі щодо можливості скасування віз. Але переконувати ці країни – не задача Європарламенту. Це має зробити Україна, та ми разом з вами нині на цьому шляху», – підсумував парламентар.

Нагадаємо, наприкінці травня в Міністерстві зовнішніх справ заявили, що у разі виконання прийнятого Плану дій, Україна отримає безвізовий режим з Європейським Союзом у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: