Голова СБУ: один з народних депутатів планував стати «комендантом Бесарабії»

Читать на русском
Керівник Служби безпеки України Василь Грицак розповів про те, що процеси фінансування тероризму в Україні не припиняються: як виявилося, один із нардепів планував очолити 9 районів Одеської області після дестабілізації ситуації в регіоні.
Фото: УНІАН

Один із народних депутатів України ледь не очолив чергове псевдодержавне утворення на півдні України – «Бесарабську народну республіку».

Розхитуванню ситуації в регіоні навесні цього року запобігли у Службі безпеки України, розповів в інтерв'ю «5 каналу» керівник відомства Василь Грицак, передає «Слово і Діло».

«Я знав точно, що у цій фракції буде присутній депутат Верховної Ради, який – фактично було вже прописано – буде призначений «комендантом Бессарабії». Ми затримали жінку... – це його помічниця, яка напряму контактувала з офісом Інала Ардзінба, з Росією. Ми знаємо про низку інших тонких речей. Я спеціально прямо на цій фракції сказав, що серед вас, шановні друзі, присутні люди, які десь глибоко в душі виношували сподівання очолити регіон», – розповів про зустріч із парламентськими фракціями відразу після свого призначення Грицак.

При цьому керівник СБУ зазначив, що план дестабілізації ситуації в Одеські області складався з 2 етапів: спочатку планувався підрив двох мостів на півдні регіону, що відрізали б від сполучення з рештою території України 9 районів Південної Бесарабії. Другий – нові акції протесту в річницю трагедії на Куликовому полі в Одесі. На щастя, вітчизняним спецпризначенцям вдалося запобігти такому сценарію розвитку ситуації.

«У нас є копії документів, які нам вдалося добути слідчим шляхом – я не можу, знову ж таки, розголошувати їхній зміст, але я їх бачив – про персональний склад керівних органів цих новоутворень під назвами «Бессарабська народна республіка», «Одеська народна республіка». Сьогоднішні обшуки, проведені на Миколаївщині, Одещині, підтвердили, що ці процеси тривають, і ми бачимо, звідки і ким вони скеровуються», – підкреслив Грицак.

Нагадаємо, керівник СБУ також розповів, що служба наразі розслідує більше 4 десятків кримінальних справ проти власних працівників за статтею «державна зрада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: