Приймаючи закон про реструктуризацію, депутати вже знали, що він не запрацює – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Нацбанк виділив 100 мільярдів банкам-банкрутам, але не знайшов кошти на реструктуризацію валютних кредитів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи прийняття законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів.

«Закон прийнятий для того, щоб показати, хто більше думає про досить значний прошарок виборців і членів їхніх сімей, які брали валютний кредит. Приймаючи закон, ніхто не вірив, що він запрацює, тому що у банків не можуть з'явитися гроші з повітря. А цей закон передбачає, що у банка нізвідки візьмуться кошти. Вони ж їх не друкують. Закон абсурдний, він суперечить кодексам, є втручанням до бізнес-відносин між позичальником та банком. Порошенко накладе вето на такий закон без сумніву. Проблема ця дійсно існує, й чим далі Нацбанк та Президент будуть «ховати голову в пісок», тим гірше. Це і гуманітарна проблема, бо є навіть самогубства. Це й бізнес-проблема, бо банки збанкрутіли через несплату. Тому, якщо є потреба в реструктуризації, потрібне забезпечення ресурсом. У нас є два ресурси: Мінфін, тобто Бюджет, який є нульовим, та ресурс Нацбанку. Це його ліміти на рефінансування», – пояснює економіст.

За його словами, в цивілізованих країнах це вирішується просто. За рахунок програми рефінансування банків, які давали кредити. Тобто не ми перші, хто зіштовхнувся з цим. Якби в НБУ працювали фахівці, цієї проблеми вже давно не було б. Замість того, щоб підтримувати банки-банкрути, на які було виділено 100 мільярдів, можна було виділити одну третину на рефінансування саме валютних кредитів.

«Якщо дійсно є бажання вирішити питання реструктуризації, потрібно не рятувати банки-банкрути, які розкрадають гроші на рефінансування, а пустити це рефінансування на реструктуризацію валютних кредитів. Для того, щоб люди змогли розраховуватись в гривні за компромісним курсом. Насправді ця проблема вирішується дуже просто, але в Нацбанку практично немає професіональних працівників для цього», – розповідає Савченко.

Як відомо, вчора ВР 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Однак перший заступник голови парламентської фракції «БПП» Ігор Кононенко вважає, що Президент цей закон не підпише.

У свою чергу, нардеп від «БПП» Юрій Луценко назвав закон про реструктуризацію валютних кредитів катастрофою. НБУ також наполягає на відхиленні даного законопроекту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: