НАТО на шляху до холодної війни з Росією – експерт

Читать на русском
Вадим Гречаніновпрезидент Атлантичної Ради України

Підтримка НАТО не пов'язана з можливою ескалацією конфлікту на сході України, а є частиною політики стримування Кремля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава Атлантичної ради України, начальник Центру оперативно-стратегічних досліджень, генерал-лейтенант у відставці Вадим Гречанінов, аналізуючи заяву Міноборони про те, що у НАТО готові передати Україні фінанси, які призначалися для Росії.

«У тому, що в НАТО вирішили надати допомогу Україні, а не Росії, немає військового підтексту. Це винятково холодна війна. Це черговий політичний сигнал Кремлю, який повинен був надійти від НАТО, і зараз настав цей момент, тому що військового вирішення конфлікту не буде, але на тлі ось таких політичних рухів можна закрити деякі питання і тримати контроль», – розповідає Гречанінов.

На його переконання, рішення НАТО не пов'язане з можливістю ескалації конфлікту, а є частиною політики стримування, а якби Кремлю було чим симетрично відповісти, то він уже давно відповів би.

«Це гібридна війна, розслаблятись не потрібно. Тенденція йде до війни іншими методами, але не військовими. Водночас не варто розраховувати на глобальну підтримку НАТО, тому що ми не є членами організації і не будемо ще мінімум років 5-6, оскільки у нас є ряд невідповідностей. До того ж, потрібен голос такої країни, як Греція, тому це буде не скоро. Допомога НАТО для України може бути в питанні поставок озброєння, та й то не безпосередньо, а через Литву і посередників», – вважає Вадим Гречанінов.

Відзначимо, що Верховна рада України ратифікувала Меморандум з НАТО про співпрацю у сферах зв'язку, розвідки, спостереження і рекогносцирування в рамках програми «Партнерство заради миру».

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко також заявив, що про вступ України до Альянсу можна буде говорити не раніше, ніж через 6-7 років.

Ще минулого року Президент пообіцяв, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: