Європа вплинула на рішення США скасувати мита на українські товари – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Скасування мит – це не гарантований успіх, тому що українські товари не відповідають міжнародним стандартам та вимогам.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи інформацію про те, що українські компанії отримали можливість безмитного експорту товарів до США.

«Рішення неочікуване. Після Європи, яка скасувала мита, Америка теж вирішила піти назустріч Україні. Скасування мита вплине і на конкурентноспроможність, і на прибуток. Це, звісно ж, позитивне рішення, але тут виникає інша проблема. Наскільки наш товар відповідає американським стандартам? Для наших виробників це складна проблема. Якщо розглянути європейський ринок, то він відкритий. Тобто товари можна поставляти в будь-якій кількості, за винятком лише окремих груп товарів, для яких існують квоти. Але проблема полягає в тому, що наші товари не відповідають тим вимогам, які висуваються міжнародною спільнотою», – розповідає експерт.

За його словами, наші виробники мають для початку переорієнтуватись, і отримати можливість не тільки економічно обґрунтовано поставляти продукцію, а так, щоб і сама продукція відповідала технічним вимогам. Тільки в такому разі буде результат.

«Однак ті, хто поставляв певну групу товарів до США й інших країн, звичайно, від цього виграють, тому що будуть зменшені їхні витрати. В першу чергу експортуватись буде сировинна продукція, зокрема, метал, тому що перелік готової продукції у нас не настільки розширений», – пояснив Несходовський.

Зазначимо, що ще у власній передвиборчій програмі Петро Порошенко пообіцяв, що планує якнайшвидше підписати економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС (про створення зони вільної торгівлі). Президент дотримав слова й 27 червня 2014 року під час саміту голів ЄС в Брюсселі підписав економічну частину Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: