Реверс газу повністю покриє потреби України – чиновник словацької Eustream

Читать на русском
Поставки газу в Україну із Словаччини, Польщі та Угорщини, разом з власним видобутком, зможуть повністю покрити українські потреби, навіть за умови повного припинення постачань з Росії.

Поставки газу в Україну із Словаччини, Польщі та Угорщини, разом з власним видобутком, зможуть повністю покрити українські потреби, навіть за умови повного припинення постачання з Росії.

Про це в інтерв'ю Deutche Welle повідомив директор з розвитку та зв'язків з громадськістю оператора газотранспортної системи Словаччини Eustream Мірек Тополанек, передає «Слово і Діло».

За його словами, український транзитний напрям опинився під загрозою через зусилля Росії, яка з геостратегічних міркувань намагається від нього відмовитися і піти в обхід України. Тому компанія Eustream здійснила кілька проектів, серед яких – реверс до України. Як повідомив Тополанек, Словаччина може постачати від 14,6 до 15 мільярдів кубометрів газу на рік. Угорщина – 6,3 мільярди, Польща – 1,6 мільярди кубічних метрів. Це допоможе Україні пережити зиму, навіть якщо Росія повністю припинить поставки, заявив чиновник.

Крім того, Тополанек повідомив, що в разі припинення російського транзиту через Україну, РФ зможе користуватися тільки двома трубопроводами: «Ямал-Європа» і «Північний потік». Тоді будівництво «Турецького потоку» стане особливо актуальним. За інформацією чиновника, росіяни привезли до Болгарії труби і замовили спеціальні судна для прокладки газопроводу по морському дну. Вже тому вони повинні прокласти як мінімум одну нитку замість непобудованого газогону від України через Молдавію, Румунію і Болгарію до Туреччини з пропускною здатністю в 16 мільярдів кубометрів на рік.

Будівництво інших газопроводів фахівець оцінює скептично і не вважає це однозначно поганою новиною. Адже в такому випадку Європі доведеться об'єднувати північні і південні газогони, що позитивно позначиться на інфрастуктурі газотранспортної системи, повідомив Мірек Тополанек.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: