Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 25.06-1.07

Читать на русском

Минулих вихідних в центрі уваги українських ЗМІ опинилася Миколаївщина: регіон сколихнуло повідомлення про те, що на голову Миколаївської ОДА Вадима Мерікова готувався замах. На щастя, працівникам СБУ вдалося вчасно зреагувати та нейтралізувати зловмисників. Як стало відомо пізніше, ними виявились представники злочинного угруповання «Миколаївське підпілля», метою якого була дестабілізація соціально-політичної ситуації в обласному центрі та регіоні загалом.

До слова, це уже не перша спроба замаху на очільника області. У серпні 2014 року спецслужби вже запобігали замаху на губернатора і членів його сім'ї.

Однак не лише ця подія спрямувала увагу центральних медіа на Миколаїв цього тижня. Реагуючи на резонансне відео, в якому були зафіксовані факти хабарництва інспекторами ДАІ на посту «Коблево», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав розпорядження про ліквідацію Державтоінспекції УМВД України в Миколаївської області. За словами Авакова, функціональні обов'язки ДАІ тепер будуть покладені на спецпідрозділ «Миротворець», який прибув до області. У цьому йому також допоможе батальйон міліції спеціального призначення «Миколаїв» і спецпідрозділ ДАІ «Кобра».

Видео НикВести: Аваков о ликвидации ГАИHukBecTu

А от у Івано-Франківську правоохоронні органи навпаки перейшли у наступ. До того ж не проти абикого, а проти одного з посадовців Івано-Франківської ОДА.

За інформацією місцевих ЗМІ, правоохоронні органи склали протокол про адміністративне правопорушення проти нібито директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Віктора Кліда. Однак, за інформацією із закритих джерел, справжньою причиною такої зацікавленості правоохоронців посадовцем з ОДА став конфлікт Кліда з головою ОДА Олегом Гончаруком, який нібито має в планах призначити на відповідну посаду близьку до себе людину Ріяфета Гасимова.

Кадровими призначеннями переймався цього тижня й губернатор Кіровоградщини Сергій Кузьменко. Зокрема, 2 червня, під час апаратної наради, голова ОДА пообіцяв найближчим часом призначити директора департаменту освіти та науки облдержадміністрації.

Очільник Тернопільщини, екс-нардеп «Народного фронту» Степан Барна за чей час також устиг виконати власну обіцянку, що стосувалася питання добору кадрів в ОДА. Так, 25 червня, перебуваючи на ІІ Обласному молодіжному форумі, Барна заявив, що скоро в ОДА буде відкрито конкурс на 100 робочих місць і запросив туди молодь, а уже 30 червня повідомлення про офіційний початок конкурсу з'явилось.

А от найбільшою кількістю виконаних обіцянок за останній тиждень запам'ятався губернатор Харківщини Ігор Райнін. Незважаючи на те, що очільник ОДА не працює в регіоні й 6 місяців, йому вже вдалося посісти першу сходинку у рейтингу відповідальних губернаторів, який формують активісти «Слова і Діла». Серед найбільш значимих результатів діяльності Райніна – початок ремонтних робіт доріг у Сахновщинському районі, забезпечення комп'ютерами школи в Кругляківці та фінансування ПАТ «Укргазвидобування» робіт із капітального ремонту, реконструкції та будівництва об'єктів житлово-комунальної та соціальної сфер області. Щодо останнього, відповідно до листа Харківської ОДА, у квітні 2015 року між облдержадміністрацією та ПАТ «Укргазвидобування» було укладено угоду про співпрацю та залучення інвестиційних коштів у сумі 17 млн грн, серед яких, в тому числі на – завершення будівництва 2 газопроводів, розпочатого за аналогічними угодами минулих років. На даний момент роботи виконані вже на 7 об’єктах.

Наряду з Райніним виконаними обіцянками також відзначились голова Запорізької ОДА Григорій Самардак, якому таки вдалося розв'язати побутові проблеми блокпостів в області, Полтавської ОДА – Валерій Головко, який спромігся у стислі терміни вивести на завершальну стадію будівництво всіх фортифікаційні споруди, закріплених за регіоном, а також очільники Київщини – Володимир Шандра і Донеччини – Павло Жебрівський. Останній, як і обіцяв, організував розробку пропозицій ОДА щодо економічних зв’язків із підприємствами, що нині перебувають на окупованій території, а Володимиру Шандрі вдалося забезпечити виділення разової грошової допомоги ветеранам війни. Її розмір склав 47,5 млн грн.

Першим невиконаним зобов'язанням цього тижня відзначився голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі. 17 квітня в ефірі «Шустер Live» він заявив, що в червні в Україні буде нова поліція. І хоча станом на 30 червня 2 тисячі патрульних завершили навчання, склали тести, пройшли «поліграф» і персональну оцінку командирів особовим складом, але для повноцінної діяльності нової поліції законодавчої бази поки немає: законопроект «Про Національну поліцію» ухвалений лише в першому читанні.

Як би незвично не було це констатувати, однак цього тижня обіцянка Саакашвілі стала єдиним невиконаним зобов'язанням українських губернаторів, яку вдалося зафіксувати «Слову і Ділу». Загалом за останні 7 днів губернаторами було озвучено 16 нових обіцянок, найбільшу кількість із яких дав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик (3 обіцянки). У кожного з решти очільників областей – не більше двох публічних зобов'язань цього тижня.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: