Чому Україна власноруч гальмує енергетичну незалежність?

Читать на русском

«Нафтогаз України» припиняє з 1 липня закупівлі російського газу через відсутність домовленостей по його ціні. Позбавлення газової залежності від Росії – національна ідея. Ось тільки чомусь влада сама ж і ставить палиці в колеса.

Так влітку минулого року уряд подав законопроект, згідно з яким тимчасово, на період до 1 січня 2015 року, була підвищена ставка плати за надрокористування з 28% до 55% при видобутку природного газу зі свердловин глибиною до 5 км і з 15% до 28% – глибиною більше 5 км.

Спочатку ця норма позиціонувалася урядом як тимчасова, але її дію несподівано для підприємств продовжили на постійній основі 28 грудня 2014 року змінами до Податкового кодексу України. Таким чином, податкове навантаження на газодобувні компанії збільшилося більш ніж удвічі, що вже обернулося катастрофою для даної галузі. За півроку у нас є перші результати: сектор видобутку втратив інвестиційну привабливість, так як буріння більшості газових свердловин глибиною понад 3 км стало економічно необґрунтованим.

Почему Украина сама тормозит энергетическую независимость?SlovoiDilo

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: