Україна вже сьогодні може обійтися без російського газу – експерт

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Ситуація в питанні поставок газу між Україною та Росією зараз нагадує боротьбу нервів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Володимир Омельченко, аналізуючи інформацію про те, що НАК «Нафтогаз України» призупиняє закупівлю газу у російського монополіста ВАТ «Газпром».

«Газ, який купується у «Газпрому», і той, який купується в країнах Евросоюзу – рівноцінні. Тому логічно, що доцільніше купувати газ у ЄС, тому що таким чином ми не платимо країні-агресору. Альтернатива російському газу є. Україна може використовувати коридори з Угорщиною, Польщею, Словаччиною, і без російського газу можна обійтися», – розповідає експерт.

За його словами, ситуація між «Газпромом» і «Нафтогазом» – це своєрідна боротьба нервів.

«Домовленості зі Словаччиною, Угорщиною та Польщею вже є, потрібно просто брати і купувати газ. Для цього є всі можливості. За вартістю цей газ навряд чи буде дорожчим, ніж російський. Україна повинна відстоювати і захищати власні інтереси, і реакція «Газпрому» нас не має обходити», – аналізує Омельченко.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати поставки газу і забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна купуватиме газ у Росії.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Вчора, 30 червня, через відсутність результату на тристоронніх переговорах у Відні «Нафтогаз» припинив закупівлю газу у ВАТ «Газпром». Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин пояснив, що Україна продовжить купувати газ, але не російський, поки не вийде домовитись щодо прийнятної ціни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: