Уряд несерйозно ставиться до формування армії – експерт

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Уряд має поставити питання про створення професійної армії, а не шукати викривлені методи, як забрати в армію більше хлопців, які абсолютно не готові до війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, аналізуючи інформацію про те, що повістки можуть вручати прямо на вулиці і робити це можна у будь-який час світлої частини доби.

«Вручати повістки можна й на вулиці, але це не зовсім продуманий крок нашої влади. Зрозумілим і логічним це було б під час введення воєнного стану, але в такому разі, як зараз, це навряд чи пройде. Небажання нашої влади створювати професійну армію, яка зможе служити й воювати, призводить до от таких викривлень. Слід розуміти: нам не потрібні люди, які на позиціях будуть здаватись. Масова здача в полон показала, що не кожен може бути воїном. Це специфічна війна, а уряд має вже серйозно ставитися до армії», – розповідає політолог.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо заяви про те, що повістки можуть вручати прямо на вулиці і робити це можна у будь-який час світлої частини доби.

Водночас юрист Євгеній Корнійчук у коментарі «Слову і Ділу» підтвердив той факт, що рішення вручати повістки на вулиці є законним.

«Рішення законне, тому що є військовий обов'язок, передбачений Конституцією, і за намагання уникнути його виконання передбачена кримінальна відповідальність. Проте для військкоматів це створює додаткові проблеми. По-перше, встановити особу буде дуже складно. Якщо у людини, наприклад, немає з собою документів, що далі? По-друге, на якій підставі вимагають їх пред'явити?», – аналізує юрист.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо заяви про те, що повістки можуть вручати прямо на вулиці і робити це можна у будь-який час світлої частини доби.

Полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус вважає, що проблеми мобілізації в Україні почалися з моменту, коли було змінено закон «Про загальний військовий обовязок».

«Основна проблема мобілізації ще в законі «Про загальний військовий обов'язок», який з приходом до влади Гриценка було трансформовано в такий спосіб, що військова служба стала робітничо-селянським обов'язком, адже прості люди не мають зв'язків на рівні міністерств, щоб відкосити», – наголошує військовий.

Нагадаємо, минулого тижня у Харкові почала з'являтися інформація про те, що молодих хлопців забирають в армію прямо посеред вулиці. Як повідомляли місцеві жителі, були випадки, коли забирали навіть без документів і везли на місце зібрання. Одночасно, за словами представника Генштабу Владислава Селезньова, у відомства немає підтверджень випадків незаконної мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: