Правозахисники знову дорікають добровольчим батальйонам застосування тортур

Читать на русском
Виконавчий директор Amnesty International в Україні розповіла, що добровольчі батальйони незаконно утримували громадян у так званих тренувальних таборах. За її словами, постраждали від катувань ті, кого підозрювали у зв'язках з сепаратистами.

Виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур в інтерв'ю УНН розповіла про випадки катувань в добровольчих батальйонах, а також підкреслила необхідність ратифікації Україною Римського статуту, - повідомляє «Слово і Діло».

«Протягом останніх 3-4 місяців ми зафіксували факти тортур та іншого жорстокого поводження, в тому числі і з боку певних представників певних добровольчих батальйонів. Зокрема, батальйон «Правого сектора», вони незаконно затримували і утримували громадян у так званих тренувальних таборах. І люди, які побували в тих підвалах, говорили, що їх катували», - розповіла Мазур. За її словами, постраждали від катувань ті, кого підозрювали у зв'язках з сепаратистами.

«В основному, їх дуже жорстоко били. Були факти імітації страти, застосування електричного струму, говорили про підвішуванні за ребра на гак. Вибивали зуби», - сказала Тетяна Мазур.

Свідчення потерпілих підтвердилися рентгенівськими знімками, які робили медичні працівники.

«Зараз в Україні є безпрецедентна підтримка міжнародного співтовариства. Для того, щоб її не втратити, Україна має якісно по-іншому поводитися у конфлікті. Сили, підконтрольні Києву, повинні дотримуватися і неухильно виконувати вимоги Женевських конвенцій», - зазначила правозахисниця. На її думку, в Україні поки немає політичної волі для ратифікації Римського статуту.

Нагадаємо, СБУ готова надати матеріали, зокрема задокументовані, що свідчать про знущання і тортури над українськими бійцями АТО з боку представників терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Водночас, у прес-центрі СБУ відзначили, що Служба відкрита до діалогу з міжнародними організаціями щодо умов перебування затриманих на території України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: