Працювати для того, щоб їсти. Як живуть українці?

Читать на русском
Згідно з дослідними даними, в Україні працевлаштовано 56% населення. При цьому, понад 50% своєї зарплати українці витрачають на продукти харчування.

Індекс матеріального стану (ІМС) населення України падає. Українці стали платити за продукти харчування більше половини свого доходу, і це найвищий показник серед усіх європейських країн. За міжнародними стандартами ІМС в Україні становить лише одну десяту від можливої нормального життя.

Згідно з дослідженням Gfk Ukraine, індекс особистого матеріального стану населення в травні склав 23,5 пунктів з 200 можливих. Втім, порівняно з квітнем 2015 року, ІМС все ж виріс на підлогу пункту. Що ж стосується інших показників споживчого настрою, то тут спостерігається зростання: індекс споживчих настроїв (ІСН) становить 45,6 що на 4,2 пункту більше, ніж у квітні і повертає країну на рівень січня 2015 року. Суттєво зросли економічні очікування, зокрема, оцінка можливостей економічного зростання протягом найближчих п'яти років. По суті, ІМС - індикатор, розроблений для вимірювання споживчої впевненості, визначеної як ступінь оптимізму щодо стану економіки, який населення висловлює через своє споживання і заощадження. Приріст за ключовими пунктами вселяв би оптимізм, якби не одне «але»: вже зараз українці витрачають 50-60% своєї зарплати виключно на продукти харчування, які, до слова, найдешевші в Європі. При цьому істотних змін найближчим часом не передбачається: уряд не планує підвищувати мінімальну ставку заробітної плати і пенсій до кінця року.

А тим часом у супермаркетах сплеск крадіжок. У людей недостатньо коштів для покупки продуктів, тому вони всіляко намагаються винести їх безкоштовно. За перші п'ять місяців року правоохоронці зареєстрували майже 1600 таких випадків, тоді як у 2014 році за цей період їх було 930. Закон порушує в основному раніше судима молодь до 30 років та пенсіонери. «Пенсіонери все частіше йдуть на такі злочини через важке матеріальне становище. Ми зараз проводимо дослідження про те, на що витрачають свої пенсії літні люди. Так от, більша частина коштів у них йде на ліки та оплату комуналки, а залишився мізер (в середньому це 300 грн) вони витрачають на їжу. Багато в даному дослідженні зізнаються, що місяцями хочуть з'їсти морозиво, але просто не можуть собі його дозволити», - розповів «Вістям» юрист Михайло Вулах.

За даними Міністерства соціальної політики, працевлаштовано всього 56% населення України. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року це втрата більш ніж 1 мільйона робочих місць. Пов'язано це в основному з військовими діями на сході України. Крім того, близько 1,2 млн внутрішньо переміщених осіб з Донбасу створили істотне навантаження на ринок праці в інших регіонах. «Проте у зв'язку з продовженням воєнних дій на сході країни, на жаль, продовжує ускладнюватися макроекономічна ситуація в Україні, що перешкоджає в першу чергу розвитку національної економіки. І до кінця поточного року можна чекати зростання безробіття приблизно до 11%. Саме тому ми повинні сьогодні реалізувати відповідний пакет додаткових невідкладних рішень, спрямованих на попередження виникнення додаткової соціальної напруженості, що ми можемо отримати в кінці 2015 - початку 2016 року», - сказав міністр соцполітики Павло Розенко. А також підкреслив, що уряду все ж вдалося не допустити обвалу на ринку праці.

«Пакет додаткових невідкладних рішень» - це мабуть підвищення тарифів і відсутність результатів роботи у сфері поліпшення добробуту населення. Більше того, сьогодні в Мінфіні зізналися, що робота, проведена більш ніж за півроку, цілком може завершитися успіхом вже в липні - дефолтом.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: