Експерт: основний спосіб робити гроші в Україні – недоплата зарплат і пенсій

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Жодна держвласність не дасть 60 млрд дол. прибутку на рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію про те, що прем'єр Арсеній Яценюк ініціює проведення третього експерименту щодо зниження ставки ЄСВ з метою виведення зарплати з тіні.

«Роблять гроші в Україні не через торгівлю ресурсами, як у Росії, і не через виробництво промислових товарів, як у розвинених країнах. Гроші в Україні робляться не на газі, не на зерні, не на металі. Основний спосіб робити гроші в Україні – недоплата зарплат і пенсій. До кризи ВВП України становив близько 160 млрд дол. 30 млрд – це були зарплати, а повинні бути близько 120 млрд. У підсумку недоплачених зарплат і пенсій було близько 60 мільярдів доларів. Розмови про те, що ці гроші виплачуються в конвертах, безглузді й дурні. Тому що є не тільки приховані зарплати, але і приховані прибутки. І не варто багато думати, чого більше – прихованих зарплат чи прибутку», – аналізує експерт.

За його словами, щоб вирішити цю проблему, потрібно міняти всю соціально-економічну модель, яка тримається на дерибані держмайна і недоплаті зарплат. Тому що жодна держвласність не дасть 60 млрд дол. прибутку на рік.

«Те, що пропонує Яценюк, абсолютно нічого не змінить, тому що прем'єр продовжує працювати на олігархів. Роботодавець платить ЄСВ і він же платить зарплати. Відповідно, людина, яка недоплачує зарплати, також недоплачує і відрахування в соцфонди. І ось, щоб стабілізувати ситуацію, Яценюк пропонує скоротити ще відрахування, які і так недоплачують», – пояснює фахівець.

Нагадаємо, у Державному бюджеті на 2015 рік сума мінімальної заробітної плати становить 1218 грн з поступовим підвищенням до 1378 грн до кінця року.

Відзначимо, що 20 червня 2015 року керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив, що важливим напрямком його діяльності буде підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери та держслужбовцям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: