Правоохоронні органи допомагають усувати конкурентів в українському бізнесі – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Потрібно створити сприятливі умови для ведення бізнесу, а для цього потрібно менше контролерів, які ходять та вимагають хабарі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін ухвалив рішення продовжити мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2016 року.

«Зараз перевірки дуже активно застосовуються правоохоронними й іншими органами контролю. Якимось чином порушуть кримінальні справи, проводять перевірки, а потім виявляється, що приводу для цього не було, але бізнес настільки спустошений, що працювати не може. Таким чином в українському бізнесі усуваються конкуренти. Це стосується, зокрема, сектору перевезень, фармацевтичної галузі, особливо аптечної мережі. Саме так ті, хто кришує певний бізнес, знищують конкурентів», – розповідає спеціаліст.

За його словами, мораторій існував раніше та існує зараз, але це не означає, що бізнес не перевіряють і він діє безконтрольно. Потрібно створити сприятливі умови для ведення бізнесу, а для цього потрібно менше контролерів, які ходять і вимагають хабарі. Тому продовження мораторію потрібне.

«Дуже важливим є, доки буде чинним мораторій, детально відпрацювати проблеми в законодавстві, які стосуються реформування самої системи органів контролю. Внести відповідні зміни до закону, якими передбачити вичерпний перелік органів контролю, що не підпадають під його дію. Тому що раніше було 8 органів контролю, що не підпадали під дію закону, а зараз – більше 20», – розповідає В'ячеслав Биковець.

Підсумовуючи, він наголосив, що перевірки все одно можуть проводитися з дозволу Кабміну. Будь-який орган контролю звертається до Кабміну, дає перелік суб'єктів господарювання, які перевірятиме, і його затверджують.

Зазначимо, що з липня 2015 року на представників малого та середнього бізнесу чекають зміни. Передбачається введення касових апаратів там, де раніше вони не були обов'язковими.

Нагадаємо, раніше в Мінфіні заявили, що дві третини українських підприємств не платять податки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: