Підпорядкування фіскалів Яресько має підводні камені — експерт

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

В цілому рішення вірне, тому що митниця, податківці та казначейство повинні підпорядковуватися Мінфіну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, аналізуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів передав Фіскальну службу в підпорядкування Міністерству фінансів.

«Рішення цілком правильне, тому що Фіскальна сліжба має бути підпорядкована Міністерству фінансів. Умовно кажучи, сама Фіскальна служба є лише сервісною службою зі сплати податків. Державну фінансову політику, в тому числі фіскальну політику, має формувати Міністерство фінансів», — пояснює спеціаліст.

За його словами, Державна фіскальна служба навіть не повинна мати якихось нормативних актів зі сплати податків. Це може робити Мінфін, а фіскали не повинні писати, які податки краще сплачувати.

«Сам підхід, коли Мінфіну підпорядковуються митниця, податківці й казначейство, є вірним. Інша справа, що за цим можуть критися внутрішньополітичні аспекти: коли голова ДФС потрапляє в підпорядкування Мінфіну, нейтралізується вплив АП на податківців. Це один з підводних каменів», — вважає ексономіст.

Нагадаємо, 23 березня голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус попросив прем'єра Арсенія Яценюка про відставку.

Зазначимо, що з 65 кандидатів на пост глави ДФС Рада представила на розгляд уряду дві кандидатури — Романа Насірова та Андрія Коломійця. 5 травня стало відомо про те, що Кабінет міністрів зупинив свій вибір на Насірові, якого називають людиною олігарха Ігоря Коломойського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: