Експерт: інтерв'ю Януковича – відповідь Кремля на санкції Заходу

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Навіть якщо на екрані був би просто портрет Януковича, все було б побудовано як демонстрація того, що Захід також причетний до державного перевороту в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи перше інтерв'ю екс-президента Януковича західній пресі.

«Інтерв'ю Януковича було дано з єдиною метою – нагадати Заходу, в умовах, коли Європа почала нову хвилю активних дій щодо Росії, про те, що Захід причетний до державного перевороту в Україні та сприяв поваленню режиму Януковича. Більше того, для західної дипломатії Янукович є вкрай незручним персонажем, тому що Захід давав гарантії Януковичу й буквально через день ці гарантії були порушені. Відповідно, все показується як докір, що Захід не може дотримувати слова», – вважає Бондаренко.

На його думку, що б не сказав Янукович, навіть якщо на екрані був би просто його портрет, це виглядало саме таким чином.

«Санкції, арешт майна РФ в Європі – саме зараз відносини між Росією та Заходом дуже загострилися. Інтерв'ю Януковича – це відповідь Росії Заходу. Кожне слово було не просто погоджено, а як «почесний бранець Росії» він сказав тільки те, що він повинен був сказати, і не більше. Своєї провини за кровопролиття на Майдані екс-президент не визнав, пославшись на радикалів», – пояснює політолог.

Вчора екс-президент України Віктор Янукович вперше після своєї втечі дав інтерв'ю BBC, в якому заявив, що відповідальність за події лютого 2014 року, коли в ході зіткнень опозиціонерів з міліцією в Києві загинули понад сто осіб, несуть «радикали, які вирішили захопити владу».

Міністр МВС Арсен Аваков одним із перших обіцяв покарати осіб, винних в побитті демонстрантів 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності, однак не дотримав свого слова.

Нагадаємо, з 12 січня 2015 року Янукович перебуває в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданнях (запит України від березня 2014 року щодо винесення Януковичу підозри у зловживанні владою та масових вбивствах був відхилений як політичний). 18 червня 2015 року Янукович офіційно позбувся звання президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: