Нові правила для шенгену: українці будуть здавати «пальчики»

Читать на русском

23 червня в Україні почне працювати Візова інформаційна система ЄС (ВІС), згідно якої, щоб отримати шенгенську візу, необхідно здавати відбитки пальців.

Згідно з вимогами Візового кодексу ЄС сьогодні, 23 червня 2015 року, в Україні вводять обов'язкову процедуру збору біометричних даних заявників при оформленні шенгенських віз. Подати документи на візу, як і раніше, можна в консульствах і візових центрах країн-учасників шенгенської зони.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України, передає «Слово і Діло».

«У базу даних буде внесена вся інформація, що міститься в анкеті, яку подають у консульство, а також цифрова фотографія і відбитки всіх пальців рук. Зняття відбитків пальців здійснюється з використанням електронного сканера», – йдеться в повідомленні.

Біометричні дані заявників будуть зберігатися протягом 59 місяців і використовуватися при обробці наступних клопотань про видачу візи. Після 59 місяців заявник знову повинен надати свої біометричні дані.

Під час першого звернення за візою заявник повинен особисто з'явитися в консульство для здачі відбитків пальців. Від цієї процедури звільняються діти до 12 років, особи, у яких зняття відбитків пальців фізично неможливо, монархи, глави держав та їхні дружини, члени офіційних делегацій під час дипломатичних поїздок.

Візи, видані до 23 червня, залишаються дійсними до закінчення терміну їх дії.

На вартість оформлення шенгену здача відбитків і фото не вплине: процедура буде безкоштовною. Відповідно, платити за оформлення візи українцям доведеться стільки ж, скільки і до впровадження ВІС.

Нагадаємо, сума збору при поїздці українця в усі країни шенгену становить 35 євро. Сервісний збір у візовому центрі залежить від країни: наприклад, для Німеччини – 20 євро, для Польщі – 18,50, а для Франції – 30 євро. Докладні цифри можна дізнатися у візових центрах країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: