США повинні експортувати Україні «смертельну захисну зброю» – екс-посол

Читать на русском

Екс-посол США в Україні запевняє, що Конгрес США готовий поставляти Україні зброю, але президент Барак Обама гальмує цей процес.

Колишній посол США в Україні Джон Хербст заявив, що великою помилкою Білого дому є неусвідомлення масштабів української кризи й лише президент Обама гальмує поставки зброї в Україну.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Укрінформ».

«Я майже впевнений, що через півтора року ми почнемо поставляти Україні зброю. Сполучені Штати повинні експортувати Україні так звану смертельну захисну зброю, не наступальну», – вважає Хербст.

За його словами, аналогічної думки дотримується і Конгрес разом з іншими високопосадовцями адміністрації, за винятком президента Барака Обами.

«Великою помилкою Білого дому є той факт, що американський уряд вважає, що криза в Україні – це лише європейська, регіональна криза. Але коли одна з двох провідних ядерних держав переходить у наступ, військові сили намагаються змінити міжнародні кордони – це світова криза першого типу», – заявив екс-посол, підкресливши, що навіть без зброї США українські солдати успішно воюють в зоні АТО.

Водночас політолог В'ячеслав Дехтієвський переконаний, що Обама втратив більшість в обох палатах парламенту, тому має переглянути свої позиції.

«У Обами вже немає такої підтримки, навіть серед демократів, але він все ще має важелі впливу, як затягти цей процес. Гостро стоїть питання, якщо США надасть допомогу Україні, чи не відобразиться це на Сирії. Оскільки Росія та США домовились, що скорочують поставки зброї до Сирії. Цілком може бути, що уряд Асаду отримає від Росії зброю. А на тлі Ісламської держави – це взагалі питання критичне», – пояснює політолог.

Підсумовуючи, він припустив, що якщо США не готові до публічності, вони можуть надати зброю Україні таємно чи неофіційно. Тому що для відкритої допомоги США потрібно більше рішучості, доказів, аргументів. В іншому разі зброю доведеться купувати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: