Порошенко не підпише законопроект про введення смертної кари – експерт

Читать на русском
Костянтин Матвієнкополітолог

Навіть враховуючи війну на сході України й ті умови, в яких перебуває Україна, не варто відновлювати смертну кару.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика», політолог Костянтин Матвієнко, аналізуючи інформацію про те, що група депутатів готує законопроект про легалізацію смертної кари в Україні.

«По-перше, згідно з правилами участі України в Раді безпеки ООН, смертна кара заборонена. Відновлення смертної кари залишить Україну позаду всіх правових актів та в цілому позицій, прагнень на майбутнє. Враховуючи великі труднощі при розслідуванні злочинів, які теоретично можуть мати смертний вирок, це не буде сприйнято більшою частиною населення. Навіть враховуючи ці обставини, які склалися в Україні, не варто відновлювати смертну кару», – пояснює Матвієнко.

За його словами, навіть якщо законопроект внесуть на розгляд, достатньої кількості голосів за нього не буде і тим більше таку нісенітницю не підпише Президент.

Водночас політолог В'ячеслав Дехтієвський вважає, що це один із способів просто привернути уваги і пропіаритися.

«Це більшою мірою піар. Запровадити смертну кару практично неможливо у зв'язку з правовими, законодавчими нормами, а також міжнародними актами. До того ж, у більшості країн, окрім азійських країн х диктаторським режимом і деяких штатів США, давно немає смертної кари. І складно уявити, як це взагалі можливо в Україні», – вважає Дехтієвський.

Зазначимо, що Юрій Береза – нардеп і командир полку спеціального призначення «Дніпро-1» – виступає за легалізацію страти за зраду Батьківщині та корупцію, а також за згвалтування жінок і дітей.

Нагадаємо, відсутність смертної кари є обов'язковою умовою для перебування держави в Раді Європи.

В Україні мораторій на страту вперше почав діяти в 1995 році. Однак тоді заборона діяла лише кілька місяців. Новий мораторій був введений у 1997 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: