Кримінал в «Торнадо»: війна стає великим бізнесом – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

На прикладі «Торнадо» чітко прослідковуються наслідки відсутності воєнного стану. Незважаючи на війну на сході України, ми продовжуємо жити за мирним законодавством.

Про це розповів в коментарі «Слову і Ділу» директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи скандал з «Торнадо» та розформування батальйону.

«Є декілька версій того, що відбувається з «Торнадо». Одна з них: неякісний відбір батальйонів, які формувалися з територій Донецької та Луганської областей. В ці загони потрапили й кримінальні елементи, і російські диверсанти, завербовані російськими спецслужбами, щоб дискредетувати українські війська. Це ми бачили на прикладі «Торнадо» зараз, а перед тим – «Артемівська». Це типовий метод ведення війни», – розповідає спеціаліст.

За його словами, і СБУ, і контррозвідка, і слідчі органи МВС – винні в тому, що сталося.

«Зараз ми бачимо криміналізацію через те, що перед військами не ставлять конкретних завдань, пов'язаних з веденням війни. Все це ще й посилюється тенденцією контрабанди. Коли у бійців немає конкретних завдань, безумовно вони втягуються до цього процесу. Це також прямі наслідки невведення воєнного стану. Якщо такі злочини кояться вже з боку силових структур України, то потрібно розуміти: є законодавство мирного часу, і є законодавство воєнного часу. Ми живемо під час війни, але за мирним законодавством. «Артемівськ», «Торнадо» – лише початок тих наслідків, які можуть виникнути через відсутність воєнного стану. Має бути жорсткий воєнний адміністративний контроль за всіма пересуваннями. Цього у нас немає, а війна стає великим бізнесом. А там, де великий бізнес, там і кримінал», – пояснює експерт.

Раніше керівник Луганської ВЦА Геннадій Москаль звернувся зі скаргою на батальйон «Торнадо» до СБУ, МВС і Кабміну. Незабаром стало відомо, що затримано командира «Торнадо» та ще сімох людей, серед яких були як чинні, так і колишні співробітники міліції.

Глава МВС Арсен Аваков 18 червня підписав наказ про розформування батальйону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: