Усі проблемні банки підуть з ринку – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Майбутнє банківської системи залежить не тільки від регулятора, але і від споживача.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи хвилю ліквідації банків та шляхи подоланя кризи в фінансовому секторі.

«Основна проблема в тому, що Нацбанк повинен своєчасно надавати підтримку банкам, а не просто визнавати їх неплатоспроможними. Коли ситуація критична, вихід один – банк іде з ринку. Вкладники отримають частину вкладів від Фонду гарантування вкладів у розмірі 200 тисяч гривень», – розповідає експерт.

За його словами, якщо проблемні позичальники брали кредит на певну суму, то точку дотику будуть шукати, але реструктуризація повинна проходити тільки на взаємовигідних умовах і для банку, і для позичальників. Списання частини боргу не буде.

«У Нацбанку є свій план. Він планує завершити виведення проблемних банків з ринку, після чого вже почнеться налагодження фінансової банківської системи. Але тут є важливі зовнішні чинники. Яка кількість банків залишиться на ринку – невідомо. Питання в тому, що якщо банки приймуть правила гри на банківському ринку, будуть пропонувати вигідні умови, то залишаться на ринку, а ті, хто не зможе цього зробити, підуть. Майбутнє банківської системи залежить не тільки від регулятора, а і від споживача», – вважає Яблоновський.

Відзначимо, що за рік кризи 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію.

Серед тих, хто покинув ринок і був позбавлений ліцензії: «Грін Банк», «ПроФін Банк», роздрібні банки з мільярдними депозитними портфелями фізосіб «Форум», «Надра», VAB Банк. Сьогодні Нацбанк повідомив про ліквідацію банку «Стандарт».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: