Предметом діалогу з бойовиками має бути угода про капітуляцію – експерт

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Діалог з бойовиками можливий або на рівні обміну полоненими, або на основі рішення про підписання угоди про капітуляцію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник, аналізуючи заяву президента РФ Володимира Путіна, в якій той наполягає на прямому діалозі між українською владою і бойовиками «ДНР» та «ЛНР».

«Путін від самого початку хотів прямого діалогу. Формати «Мінськ-1» та «Мінськ-2» Путін, власне кажучи, виставляє як переговори між Україною та сепаратистами. Певний діалог можливий. Єдине, що предметом цього діалогу має бути підписання угоди про капітуляцію. В даній ситуації це може бути зроблено лише тоді, коли буде присутній Плотницький або Захарченко», – розповідає експерт.

На його думку, можна розглядати можливість певних домовленостей в тому форматі, який зараз відбувається в робочих групах.

«Чому не можна сідати з бойовиками за стіл переговорів як з партнерами з урегулювання конфлікту? Головна причина в тому, що від них урегулювання ситуації не залежить. Вони є маріонетками в руках Кремля. Вся свобода їх рішень обмежена, і в разі закриття кордону й припинення підтримки з боку Росії існування цих утворень стане неможливим», – вважає спеціаліст.

Підсумовуючи, Мельник зазначив, що Мінський формат був безперспективним з самого початку. За столом відсутня друга сторона конфлікту. Путін бере участь як посередник, хоча всі заявляють, що РФ – країна-агресор. Це абсурдна ситуація.

Нагадаємо, у четвер, 18 червня 2015 року, після огляду фортифікаційних споруд другої лінії оборони поблизу Маріуполя Президент України Петро порошенко пояснив, що Мінські угоди необхідні, тому що Україні потрібен мир.

Зазначимо, що в Міністерстві закордонних справ України зазначають, що «нормандський формат» переговорів себе вичерпав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: