86% переселенців з Донбасу залишаються без належного медичного нагляду

Читать на русском
Громадські організації відзначають погану організацію медичного обслуговування для внутрішніх переселенців з окупованих територій України.

Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб, що покинули свої оселі на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, не мають доступу до гарантованого державою медичного обслуговування.

86% переселенців позбавлені можливості відвідувати державні медустанови і отримувати там допомогу, зазначають у громадській ініціативі «Відновлення Донбасу», пише «Слово і Діло».

Виною тому – як бюрократичні моменти, так і погане інформування населення з боку уряду, відзначають громадські активісти.

«У переселенців реальний дефіцит інформації, а МОЗ заморозив на своєму сайті рубрику з інформацією для переселенців. Всі необхідні відомості вони змушені отримувати в недержавних організаціях. Міністерству потрібно терміново скоординувати свою інформаційну політику, щоб переселенці знали про свої права на отримання допомоги», – заявила в ході круглого столу з питань охорони здоров'я переселенців зі сходу України керівник ініціативи «Відновлення Донбасу» Олена Петряєва.

Особливо погано йдуть справи з наданням допомоги важко хворим і хронічно хворим людям. Мова йде про тих, хто страждає від серцево-судинних, онкологічних та соціально небезпечних захворювань (в т. ч. туберкульоз і ВІЛ). Механізм надання допомоги їм у нашій країні просто відсутній, констатують експерти.

Ще одне болюче питання – вакцинація внутрішньо переміщених осіб. «Потрібен максимальний контакт з регіональними управліннями охорони здоров'я, щоб прорахувати потреби областей з вакцин. Обов'язково потрібно врахувати кількість переселенців, які потребують вакцинації в регіонах», – зазначила консультант ЮНІСЕФ з медичних питань Катерина Булавінова. Адже часто відсутність медичних карт стає для цих людей проблемою при отриманні вакцин.

Втім, усередині самих окупованих територій справи йдуть ще гірше: за словами Петряєвої, у Луганській області кількість лікарів з моменту початку конфлікту скоротилося в 7 разів, в Донецькій – у 4 рази. В цілому по регіону амбулаторно-лікарняна мережа зменшилась у 2-4 рази. У зв'язку цим медики попереджають про можливі спалахи інфекцій і навіть епідемії на непідконтрольних України територіях.

Також експерти відзначають, що порядок перетину лінії зіткнення поблизу зони АТО тільки вносить деструктив у питання охорони здоров'я для жителів Донбасу. «У списку заборонених до переміщення речей пункти 35 і 36 – це ліки та медичне обладнання... Кожна людина має право на надання медичної допомоги. Виходить, що ми наступаємо на це право», – констатувала медичний координатор «Лікарів без кордонів» Нана Цанава.

Нагадаємо, в середу, 17 червня, у Службі безпеки України повідомили про оновлений порядок перетину лінії зіткнення на Донбасі, згідно з яким отримання допуску на окуповану територію і для виїзду з неї здійснюється шляхом направлення запиту електронною поштою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: