Одеський джигіт: Міхеіл Саакашвілі отримав трамплін для стрибка у велику українську політику

Читать на русском
Щоб зламати ситуацію в Одесі Саакашвілі доведеться вдаватися не тільки до радикальних, але й до неординарних методів боротьби з корупцією. Чи отримав він повний карт-бланш на такі дії від Президента – стане ясно вже у найближчі місяці.
Саакашвілі в Одесі

Днями користувачів соціальних мереж сколихнула чергова хвиля непідробного захоплення методами роботи нового голови Одеської обласної державної адміністрації, колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. В Мережі з’явилося відео, на якому губернатор розкритикував роботу правоохоронних органів Одещини, звинувативши їх у рекеті та перешкоджанні розвитку бізнесу в регіоні. Міхо не розчарував: в різкій манері та з притаманною йому харизмою він зажадав від правоохоронців негайної зміни в підходах до своєї роботи і пригрозив війною тим, хто чинитиме супротив амбітним планам губернатора з реформування області. На горіхи дісталося й дочці колишньої дружини генпрокурора Віктора Шокіна Тетяні Горностаєвій, роботою якої голова ОДА залишився незадоволений.

На новопризначеного очільника Одеської ОДА покладають великі надії: це і боротьба з корупцією, і залучення іноземних інвестицій в регіон, і оновлення туристичної інфраструктури, налагодження роботи митниці. Також одним з ключових завдань пана Саакашвілі є нейтралізація можливих загроз з боку невизнаної Придністровської молдавської республіки. Мова йде як про налагодження чіткої роботи спецслужб і розвідки, так і про економічну блокаду невизнаної республіки шляхом наведення ладу із потоком контрабанди.

Безумовно, Міхеіл Саакашвілі – не просто ще один соратник Президента, але й людина, якій Петро Порошенко довіряє особисто. Тож рішення очолити Одеську область екс-президент Грузії, вочевидь, приймав саме як особисте прохання свого друга Петра Порошенка. З одного боку, така сильна політична конфігурація в даному регіоні потрібна команді Президента, як повітря, адже необхідно швидко і головне – ефективно продемонструвати переваги нового стилю керування після попереднього очільника Одеської області – представника команди бізнесмена Ігоря Коломойського. Це ще раз свідчить про те, що конфлікт між Президентом та дніпропетровським бізнесменом – не вичерпаний.

З іншого боку – фіксуємо ще одну ваду пропрезидентської команди: катастрофічну нестачу кваліфікованих кадрів. Президент хоче бачити не тільки ефективних менеджерів, яким може довіряти, але й беззаперечних виконавців, які не тільки не створюватимуть зайвої конкуренції його іміджу, а ще й додаватимуть електоральних балів до спільного кошика президентської діяльності. Пан Саакашвілі у цьому сенсі – ексклюзивна знахідка, адже він навряд чи планує брати участь у наступних президентських виборах і до того ж має цілу низку соратників з команди грузинських реформаторів, які вже долучаються до спільної роботи на Одещині. Невипадково новим очільником МВС на Одещині став Георгій Лорткіпанідзе, який на посаді заступника міністра внутрішніх справ Грузії спільно із Саакашвілі займався реформуванням правоохоронної системи та боротьбою із корупцією всередині 2000-х років.

За останні 2 тижні голова Одеської ОДА вже встиг презентувати свою програму дій на посаді губернатора. Зокрема, програма передбачає три етапи: 50-денний, 100-денний, і на 6 місяців. До прикладу, 50-денна програма передбачає конкурс з визначення голів усіх 26 районних адміністрацій Одеської області. Серед іншого, Міхеіл Саакашвілі планує швидку реорганізацію роботи митниці із відповідними кадровими змінами, введення в дію нового центру адміністративних послуг, який передбачає надання 260 різних сервісів, прозору приватизацію всіх об’єктів області та реорганізацію роботи самої облдержадміністрації.

У статусі державного службовця такого рівня пан Саакашвілі – зовсім новий персонаж в українських політичних реаліях. Сам він досить критично ставиться до українського істеблішменту та «правил гри» вітчизняного політичного життя. «Я справді не хотів долучатись до української політики. Я її не розумію, і це не мій стиль. Там завжди є якийсь підтекст, якась підкилимна гра. А я люблю ясність, ненавиджу інтриги, всю цю лукаву візантійську нісенітницю», – розповів пан Саакашвілі в одному зі своїх інтерв'ю.

Експерти схильні до подібних прогнозів стосовно прагнення нового губернатора Одещини до швидких перетворень в області. Відчути ефективність його роботи жителі Одещини зможуть вже найближчим часом. Для такого припущення є кілька пояснень: по-перше, Президенту та його команді потрібно швидкими темпами довести свою ефективність громадянам напередодні місцевих виборів; по-друге, влада вже не може все «списувати» на війну, потрібно продемонструвати швидкі зміни бодай в якомусь одному регіоні; по-третє, і це може бути одним з ключових факторів рішучих дій Саакашвілі – його кандидатуру вже восени готують на посаду прем'єр-міністра. Так, політтехнолог Тарас Березовець переконаний, що «губернаторство – не рівень екс-глави держави», Міхеіла Саакашвілі цікавить пост глави українського уряду або ж одне з міністерств. «Саакашвілі потрібен успішний кейс, який простіше реалізувати в рамках однієї конкретної області, ніж на посаді віце-прем'єра чи голови Антикорупційного бюро, коли стоїть нереальне завдання – побороти корупцію в Україні», – розповідає експерт. Тієї ж думки дотримується і політолог Володимир Фесенко: «Досить популярною є версія в кулуарах про те, що наступним пунктом призначення в нього може бути навіть посада прем'єр-міністра».

Безумовно, призначення Міхеіла Саакашвілі головою Одеської ОДА – величезний ризик для команди Президента. Адже щирим намірам грузинського реформатора організовано і потужно чинитиме спротив ціла армія корумпованих чиновників однієї з найбільш «грошовитих» областей України. Щоб зламати ситуацію пану Саакашвілі доведеться вдаватися не тільки до радикальних, але й неординарних методів боротьби з корупцією. Чи отримав він повний карт-бланш на такі дії від Президента – стане ясно вже у найближчі місяці.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: