Європі набридли нескінченні прохання уряду України – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Україна для Сороса – це можливість продемонструвати ефективність громадянського суспільства.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи заяви відомого американського мільярдера і філантропа Джорджа Сороса про те, що ЄС ставиться до України як до ще однієї Греції.

«Досить дивно, що Сорос робить такі заяви, зокрема, що це неправильно, оскільки зазвичай він керується більш прагматичними міркуваннями, але до України у нього особливе, емоційне ставлення, як до улюбленої дитини. Після того, як Соросу серйозно обмежили роботу в Росії, Україна для нього – це можливість продемонструвати ефективність громадянського суспільства, прихильником розвитку якого він завжди виступав. З цієї точки зору, його заяви зрозумілі», – аналізує фахівець.

За його словами, абсолютно зрозуміла й позиція Європейського Союзу. Можна говорити про те, що Україна – це не Греція, оскільки зовнішній борг України не порівняти з боргом Греції на душу населення.

«Однак, разом з тим, Європа починає втомлюватися від нескінченних прохань українського уряду подати ще копієчку на реформи. Європа хотіла б уже нарешті побачити ці реформи. Щодо паралелей по бюрократії та корупції, то в Італії це все теж існує, як і в інших країнах. Порівняння з Грецією пов'язане з тим, що їй теж загрожує дефолт. Справа зовсім не в корупції», – вважає Федута.

Нагадаємо, американський фінансист Джордж Сорос ще в січні цього року заявив, що для стабілізації економіки України потрібні $ 50 млрд, і оприлюднив план із шести пунктів, який передбачає реструктуризацію українських державних боргів та збільшення кредитування країни з боку МВФ, ЄБРР, Світового банку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: