Експерт: Яресько та Абромавичус – аматори української економіки

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Переговори з кредиторами могли вже давно завершитись, якби український уряд був професійним і погоджувався на пропозиції кредиторів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи, в чому полягає ризик списання частини боргу й чому кредитори не погоджуються на це.

«Те, що Верховна Рада дала дозвіл уряду призупинити виплати за процентами і тілом кредита, нікого не обходить. Це піар-хід, не більше. Другий момент в тому, що списати борги без згоди кредиторів неможливо, а вони на це не підуть. Якщо ж Україна буде діяти на власний розсуд, суд може навіть вимагати погашення боргів. Якщо ми не гасимо борги, наслідком для України буде арешт усього майна за кордоном, включно із банківськими рахунками. Кредитори мають на це право. В цьому і полягає основний ризик. Одностороннього списання боргу не буває», – розповідає економіст.

За його словами, дуже невдало та непрофесійно проходять переговори з кредиторами, які можна й потрібно було завершити вже давно, погодившись на пропозицію пролонгації на 10 років та зменшення процентної ставки.

«Це дало б для економіки більше, ніж списання 30% боргу. Але непрофесійність та короткозорість політики уряду призводять до великих проблем. В Україну ніхто не інвестує й усі чекають,чи буде дефолт. Кредитори самі рахують добре, й враховуючи наш борг порівняно з іншими країнами, яким списували борги, кредитори порахували й намагаються довести українському уряду, що більш вигідним буде не списання, а якраз пролонгація та зменшення процентної ставки. Уряд не може цього зрозуміти, тому що там, на жаль, більшість – аматори, включно з міністром фінансів і міністром економіки. Звідси й безліч помилок, тому що списання, як правило, ототожнюється з дефолтом. Інвестори в такому разі цілковито припиняють відносини з такою країною. 1 долар списання – це втрата інвестованих 6 доларів протягом 50 років», – пояснив Олександр Савченко.

Нагадаємо, що 7 травня 2015 року міністр фінансів України Наталія Яресько назвала червень критичним місяцем для досягнення домовленостей із зовнішніми кредиторами.

Як відомо, Міністерство фінансів України продовжує затяжні торги з питання реструктуризації зовнішнього боргу держави. Переговори з кредиторами продовжуються з 13 березня і проходять дуже складно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: