Жебрівський не побачив на Донеччині контрабанди

Читать на русском
Новий глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський одразу після формування команди збирається впорядкувати з силовиками територію Донеччини, щоб закон і порядок були понад усе.
Фото: ДОДТРК

Ключовим завданням на новій посаді Павло Жебрівський вважає повернення Донеччині довоєнних територій. І лише третім завданням він бачить «роботу з розвитку економіки і створення робочих місць».

Про це новопризначений губернатор розповів в інтерв'ю «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

До кінця поточного тижня Павло Жебрівський обіцяє передати Києву пропозиції щодо реформування системи перепусток та унормування економічних зв’язків із територіями, підконтрольними сепаратистам. Нагадаємо, саме заклики до підтримки зв’язків з окупованими територіями закидали попереднику Жебрівського – Олександру Кіхтенку. Зокрема, до відставки останнього саме через це неодноразово закликав міністр внутрішніх справ.

Становлення української армії, створення комфортних умов для життя людей в неокупованій частині Донеччини та акції протесту на окупованій території – все це разом, на думку Жебрівського, має спричинити повалення режиму на окупованій частині Донбасу. Згадані комфортні умови, стверджує губернатор Донеччини, допоможуть створити більше двохсот мільйонів на розвиток інфраструктури, виділених з Державного бюджету.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко запевнила, що Агентство з питань Донбасу буде створено до кінця травняСказано 5 травня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Павло Жебрівський вважає, що збільшення інтенсивності обстрілів українських позицій з боку сепаратистів відбувається «радше від страху, ніж від лютої ненависті» і скептично оцінює можливість наступу: «Широкомасштабного наступу не повинно бути, а якщо буде потреба евакуації, ми її забезпечимо». «Все-таки я сподіваюся, що санкції та ізоляція Росії змусять зрештою поступитись на користь миру. Але ці сподівання достатньо примарні», – ділиться роздумами Жебрівський.

Очільник області обіцяє напрацювати спільно з представниками СБУ спрощення системи перепусток для жителів непідконтрольних Україні територій. Втім, озвучувати подробиці Павло Жебрівський відмовився, адже «зараз є дискусійне питання, і ми вже дискутували з представниками СБУ».

Коментуючи запитання щодо економічних зв’язків із підконтрольною сепаратистам частиною Донбасу губернатор сказав, що і досі немає політичного рішення «що ж ми врешті-решт робимо, блокуємо економічно чи не блокуємо». За його словами, «велика частина бюджету області наповнюється із підприємств, які де-факто знаходяться на території, окупованій агресором, але в той же час зареєстровані в Україні і сплачують податки до бюджету: обласного і державного». Тому Жебрівський пропонує: «Друзі, давайте унормуємо це все, тому що не можна бути напіввагітним».

За словами губернатора, в регіоні немає ніякої контрабанди, бо «це не контрабанда, це просто «кришування» деякими угрупованнями, деякими посадовцями цих речей. А це все можливе тільки тоді, коли немає юридично-правової бази». «Власне, ми запропонуємо декілька варіантів для центрального уряду і Верховної Ради, і там мають ухвалити політичне рішення», – резюмував Павло Жебрівський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: