Невгамовні апетити Яценюка: тарифи ЖКГ виявилися «заниженими»

Читать на русском
В уряді заявляють: українці все ще платять занадто низьку ціну за надані комунальні послуги. При цьому мільйони українців не можуть собі дозволити платити за новими тарифами й намагаються отримати субсидії від держави.

Поки українці обурюються непід'ємно високими комунальними тарифами і віддають останні копійки на їх оплату, прем'єр-міністр країни Арсеній Яценюк стверджує, що тарифи на «комуналку» все ще занадто низькі.

Так, глава уряду стверджує, що «тарифи не відповідають ринку, тому що вони занижені». «Беремо зараз ринкову ціну на природний газ. У Європі він продається в середньому по 250 доларів за тисячу кубометрів. Множимо його на курс національної грошової одиниці, додаємо вартість транзиту, податок на додану вартість. І ми виходимо на цифру, яка набагато вища, ніж та, яка сьогодні передбачена для соціальної норми 200 кубічних метрів для населення України», – зазначив Арсеній Яценюк 14 червня в ефірі «5 каналу».

І це при тому, що з 1 квітня 2015 року мінімальний тариф на газ для населення підвищений у 3,3 рази – до 3600 грн/тис. куб. м при споживанні до 200 куб. м на місяць і лише в опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня). А якщо говорити про обсяг більше 200 кубів на місяць, а також про газ, спожитий не в опалювальний сезон, вартість палива для українців зростає до 7188 грн за 1 тис. куб. м. Таку ж ціну заплатять ті, у кого немає лічильників на газ. Крім того, з 1 травня українці стали більше платити за холодну, гарячу воду і тепло.

Поки українці намагаються не впасти а анабіоз від цифр у платіжках, в Кабміні продовжують наполягати, що ці тарифи істотно занижені. Втім, розсудять уряд і народ уже на цьому тижні: чотири міжнародних аудиторських фірми повинні подати звіт щодо адекватності та прозорості формування тарифів ЖКГ в Україні.

«І я вже зараз можу вам сказати, що тарифи необґрунтовані. Буде визнано, що вони занижені. Ці тарифи не відповідають реальному ринковому рівню. Ми повинні були за рік підняти тарифи до ринкового рівня. Ми це розтягнули на 3 роки... Ми ж бензин не дотуємо. Чим бензин відрізняється від газу? А це такий же енергетичний продукт. Є ціна на товар. І ця ціна повинна сплачуватися», – каже Яценюк.

Переіндексація тарифів на газ, виходячи з формули підрахунку прем'єр-міністра (він враховує курс грошової одиниці) виглядала б достатньо обґрунтованою за однієї умови – індексації зарплат і пенсій «вже вчора». Але хоча б про мінімальне підвищенні рівня зарплат і пенсій можна говорити тільки з 1 грудня 2015 року. Так, із січня по грудень цього року мінімальна пенсія в Україні становить 949 гpивень, а з 1 грудня – зросте до 1074 гpівен. Мінімальна зарплата до грудня встановлена на рівні 1218 гривень, з 1 грудня – підвищиться до 1378 гривень. Як за зарплати в 1218/1378 гривень українцям платити «комуналку» в тисячу – геть незрозуміло.

Про компенсацію високих тарифів ЖКГ задумався вже і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман. Він доручив дeпутaтaм з'ясувати в уряду, як мoжнo компенсувати укpaїняцм oплaту тapифів. Але в Кабінеті міністрів вихід із ситуації бачать не в підвищенні рівня життя українців, а в наданні субсидій.

Друге питання, що виникає – як держава впорається з потоком людей, які претендуватимуть на субсидування? Вже зараз, за даними Міністерства соціальної політики, за субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг звернулося майже 2 мільйони українців. «За оновленим механізмом отримання субсидій звернулося 1 млн 10 тис. сімей. Це на додаток до тих, хто вже отримував субсидію. З них призначено майже 490 тис. сімей з тих, хто звернувся», – повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Скільком перепризначили субсидію, у відомстві не уточнили, однак попередні дані, як зазначив Музиченко, свідчать про 1,8 млн сімей, котрі отримали субсидію. «За нашими розрахунками, це 1,3 млн, які отримували субсидії у минулому періоді, плюс майже 0,5 млн, яким призначено субсидію з числа нових, тобто майже 1,8 млн сімей», – підрахували в Мінсоцполітики. При цьому раніше у відомстві зазначали, що після зростання тарифів кількість бажаючих отримати «знижку» зросла на 30%, а нехитрі підрахунки показують, що тільки половина з тих, хто потребує субсидій, змогла їх отримати. А що ж буде, якщо тарифи знову підвищити?

До речі, Арсеній Яценюк запевняє, що Кабінет міністрів України буде й надалі спрощувати процедуру надання комунальних субсидій, щоб якомога більша кількість людей змогли скористатися правом отримати компенсації за підвищення тарифів. «Будемо давати всім, потім розберемося», – пообіцяв прем'єр. У субсидуванні населення бачать порятунок і експерти. «Тарифи, які ми зараз маємо, вже покривають операційні витрати видобувних підприємств. Але у видобувачів є й інша проблема – сильне фіскальне навантаження. Тобто, по суті, тарифи зараз перекривають операційні витрати, але залишаються проблеми з розвитком. Я вважаю, що ціна для населення повинна бути одна і ринкова – і це правильне рішення. А проблеми соціального навантаження повинні покриватися правильною субсидіальною політикою», – розповів у коментарі «Слову і Ділу» експерт з енергетичних програм центру Разумкова Сергій Дяченко.

Швидше за все, заяви прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про «необґрунтовані тарифи» можуть бути пов'язані як з майбутніми підвищеннями, так і з початком наступного опалювального сезону. І поки українці не побачили нові суми у платіжках, в уряді вже думають про формування «рятувального круга», поступово готуючи населення до чергового стрибка і придушуючи майбутнє соціальне невдоволення. Втім, якої б сили не був «бунт», підвищення тарифів у 2016-17 роках уникнути не вдасться.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: