Литвин і Развадовський – найвідповідальніші мажоритарники Житомирщини

Читать на русском

Український Урал чи гранітний клондайк – саме такими епітетами часто наділяють одну з північних областей України – Житомирщину.

І хоча сьогодні на тлі військових подій на Сході та політичних міжусобиць у столиці події в області не викликають особливого інтересу у звичайних українців, волонтери «Слова і Діла» вирішили не втрачати нагоди та разом із депутатами-мажоритарниками з інших областей проаналізували відповідність голосувань у парламенті житомирських мажоритарників до їхніх обіцянок, які вони декларували напередодні виборів.

Волонтери «Слова і Діла» проаналізували відповідність голосувань у парламенті житомирських мажоритарників до їхніх обіцянок, які вони декларували напередодні виборів.

Одразу слід зауважити, що більшість програмних документів житомирських мажоритарників – а всього їх було обрано за результатами дострокових парламентських виборів 6 – як і загалом по Україні, містили декларації в сфері національної безпеки та оборони, децентралізації, регіональної політики, економіки та соціального захисту населення.

Наприклад, народний депутат України Олександр Ревега у своїй передвиборчій програмі обіцяв підтримувати реформування Збройних сил України, Віктор Развадовський декларував позицію, спрямовану на підтримку реформування Збройних сил України, а Павло Дзюблик обіцяв, крім реформування армії, ще й оснащення її сучасним озброєнням. І хоча за останні 6 місяців своєї роботи роботи Дзюблик так і не подав жодного законопроекту з цього питання, все ж, у момент, коли ВРУ ухвалювала проект закону про чисельність Збройних сил України (що безперечно стало одним зі складових процесу реформування ЗСУ), нардеп разом з усіма іншими парламентарями від Житомирщини підтримав відповідний документ у другому читанні та в цілому.

Волонтери «Слова і Діла» проаналізували відповідність голосувань у парламенті житомирських мажоритарників до їхніх обіцянок, які вони декларували напередодні виборів.

Не менш актуальним у ході виборчої кампанії серед декларацій житомирських мажоритарників був аспект ефективного місцевого самоврядування та реальної децентралізації державної влади. У цьому питанні важливим є ухвалений парламентом проект закону про засади державної регіональної політики. Він співвідноситься з передвиборчими заявами та обіцянками депутата Володимира Арешонкова, який декларував закріпити за громадами на місцях більше прав і коштів на реалізацію повноважень. І хоча наряду з усіма іншими нардепами-мажоритарниками від Житомирщини, окрім Володимира Литвина, що був відсутній, Арешонков підтримав цей законопроект у другому читанні та в цілому, слід зазначити, що будь-яких інших власних законодавчих ініціатив щодо питань місцевого самоврядування з початку роботи ВРУ ним не було зареєстровано.

Ще одним напрямом декларацій, що зустрічається практично у всіх програмних документах житомирських мажоритарників, є питання реформування пенсійної системи. Адже всі ми розуміємо, що в сучасних умовах економічних трансформацій та швидкого темпу підняття цін і девальвації національної валюти захист найбільш економічно вразливих верств населення завжди виходив на перший план і не лише в діяльності депутатів, але й державної політики загалом.

Волонтери «Слова і Діла» проаналізували відповідність голосувань у парламенті житомирських мажоритарників до їхніх обіцянок, які вони декларували напередодні виборів.

Зокрема, Олександр Ревега обіцяв підтримати поетапний перехід до накопичувальної пенсійної системи, Володимир Литвин заявляв про наміри надавати постійну допомогу пенсіонерам свого округу через фонд «Майбутнє Полісся». Однак 23 лютого 2015 року під час голосування в другому читанні та в цілому проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення не всі депутати від Житомирщини його підтримали. Так, Володимир Литвин під час розгляду був відсутнім, а нардепи Олександр Ревега і Віктор Развадовський, незважаючи на власні виборчі обіцянки, не голосували за нього.

Не оминули увагою на жовтневих дострокових парламентських виборах житомирські нардепи й питання соціального захисту та гарантій населення. Так, Володимир Литвин декларував, що на законодавчому рівні ініціюватиме спорудження соціального житла та надання різнопланової допомоги для індивідуального будівництва, хоча, як показав моніторинг волонтерів «Слова і Діла», жодних, навіть приблизних за змістом законопроектів, до Верховної Ради він не подав.

Інщий мажоритарник, Павло Дзюблик, у перевиборчій програмі обіцяв домогтись посилення соціального захисту тих, хто захищає Вітчизну. І хоча сам нардеп під час голосування проекту №1539, що прямо стосується удосконалення окремих положень соціальної політики, голосував «за», про інших нардепів від Житомирщини цього не скажеш. Зокрема, в ході голосування того ж таки проекту закону взагалі були відсутніми з незрозумілих причин Олександр Ревега та Віктор Развадовський. Хоча в програмі останнього є чітка декларація про те, що він буде «відстоювати права соціально незахищених верств населення».

Загалом же, проаналізувавши голосування житомирських мажоритарників за 128 законопроектів, які ВРУ ухвалила в другому читанні та в цілому, а Петро Порошенко – підписав протягом перших 6 місяців після виборів, слід відзначити, що практика відсутності або неголосування є досить поширеною серед нардепів. Зокрема, майже в половині голосувань за законопроектами в другому читанні був відсутнім на засіданнях ВРУ Володимир Литвин. Не менше був відсутнім, або просто не голосував й переможець у 67 виборчому окрузі Віктор Развадовський.

Натомість найвідповідальнішими в частині голосувань і підтримки проектів законів в другому читанні та в цілому за останні 6 місяців ВРУ VIII скликання серед житомирських мажоритарників стали Борислав Розенблат та Олександр Ревега.

За даними ж системи народного контролю «Слово і Діло», лідерами за кількістю виконаних обіцянок є Володимир Литвин та Віктор Развадовський, у яких близько 50% і 36% виконаних декларацій відповідно. Хоча слід підкреслити, що вони були депутатами попередніх скликань, а тому це не означає, що відповідні показники відповідальності можна співвіднести з їхньою діяльність у ВРУ VIII скликання. У решти ж мажоритарників від Житомирської області реалізація більшості програмних обіцянок розрахована на 5 років, тому наразі всі вони поки перебувають лише в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: