Депутатська група Єремеєва під загрозою розпуску

Читать на русском
Із втратою народного депутата Сергія Мельничука екс-регіонал Ігор Єремєєв разом зі своєю депутатською групою «Воля народу» ризикує знову залишитися за бортом великої політики, що, у свою чергу, може бути невигідно Президенту, який, подейкують, розраховує на підтримку групи в разі розпаду коаліції.

Депутатська група «Воля народу» вже вдруге за останні півроку опиняється на межі розпуску. Група, яку очолює народний депутат та впливовий бізнесмен Ігор Єремеєв (ГК «Континуум»), зараз нараховує 19 депутатів. Згідно норм регламенту, депутатські групи не можуть мати у своєму складі менше депутатів, ніж найменша парламентська фракція на першій сесії (такою фракцією була «Батьківщина», в якій на момент створення було 19 депутатів). Нардеп Сергій Мельничук, котрий у травні цього року долучився до «Волі народу» замість Володимира Кацуби, фактично врятував її від розпуску.

Проте нещодавно парламент позбавив Мельничука депутатської недоторканності, в результаті чого його можуть притягнути до кримінальної відповідальності і, можливо, позбавити мандату. Лідер депутатської групи прирівняв такі дії парламенту до політичних переслідувань, назвавши їх «розправою над незручними депутатами». Крім того, Єремеєв заступився за члена своєї депутатської групи, назвавши його «чесним і відкритим патріотом України». «Він чесно називає речі своїми іменами. Він не вміє інтригувати чи прикрашати відверто негативні речі красивими промовами. І сьогодні його зробили політичною розмінною монетою. Такими ганебними судилищами над патріотами, добровольцями та фронтовиками Рада своїми ж руками нівелює себе і вбиває патріотизм у суспільстві», – заявив Єремеєв.

Інтриги ситуації, що склалася, додає той факт, сам Єремеєв, як і його група неодноразово позиціонували себе соратниками пропрезидентського крила у парламенті. Хоча слід визнати: її склад відверто пістрявий – до неї переважно входять колишні «регіонали» і соратники самого Єремеєва, більшість із яких стали переможцями парламентських виборів на мажоритарних округах. Подейкують, що основним мотивом створення депутатської групи були й залишаються політичні амбіції самого очільника «Волі народу» і його прагнення мати важелі впливу на велику політику. На це й повелися колишні «регіонали», які приєдналися до депутатської групи, спокусившись лобістськими талантами Єремеєва. Щоправда, «Волі народу» так і не вдалося отримати жодної впливової посади в комітетах, проте не можна не відзначити цікаву деталь: саме за президентською квотою міністром інфраструктури в нинішньому Кабміні став колишній директор групи «Континіум» Андрій Пивоварський.

Сам Єремеєв поки що не демонструє суттєвого прогресу у виконанні даних ним обіцянок. Так, згідно з даними моніторингу системи народного контролю «Слово і Діло», більше половини (53%) його обіцянок не виконані. Серед загальної кількості зафіксованих обіцянок (всього – 30), він зумів виконати лише дві. Розмови про те, що група «Воля народу» готова підставити плече пропрезидентській фракції в Раді, точаться вже кілька місяців поспіль. Красномовними виглядають і результати голосування депутатської групи, згідно з якими проглядається тенденція до підтримки президентських ініціатив. Більшість же заяв та обіцянок глави депутатської групи стосуються розв'язання нагальних соціальних питань українців та ухвалення необхідних законів для полегшення життя бізнесу. Таких, як домогтися забезпечення пільгових умов експорту сільгосппродукції в країни ЄС, пільгового навчання у ВНЗ для дітей учасників АТО, визначити спеціальний статус сільського вчителя, відстоювати індексацію соціальних виплат та пенсій.

Зважаючи на високу ймовірність того, що нардепа Мельничука таки позбавлять депутатського мандата, Ігорю Єремеєву доведеться шукати нових членів для своєї депутатської групи. Наразі така можливість є – у Верховній Раді нараховується 43 позафракційних народних депутата, серед яких, певно, знайдуться претенденти на долучення до групи Єремеєва. В іншому разі йому вдасться зберегти лише дуже фрагментарний вплив на процеси у великій політиці і вести власну політичну гру в парламенті. Втім, не слід забувати: підтримка «Волі народу» зможе стати в нагоді пропрезидентським силам в парламенті тільки за умови розпаду або переформатування коаліції. Саме в такому разі нардепи групи Єремеєва можуть розраховувати на посилення своєї політичної ваги та принципово іншого представлення у владі.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: