Жебрівський чужий для Донбасу – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Певною мірою проблемним питанням може стати те, що Жебрівський чужий для Донбасу, але зараз все залежить винятково від його професіоналізму. Тарута був своїм, але це його не врятувало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи звільнення Кіхтенка та призначення на посаду очільника Донецької ВЦА Павла Жебрівського.

«Звільнення Кіхтенка стало закономірною подією. Якщо в нього виник конфлікт з керівництвом країни, не зміг знайти спільної мови з урядом, то в таких ситуаціях, як правило, підлеглі йдуть з посади. Це значною мірою його провина, що він не зміг знайти спільної мови з керівництвом. Москаль, при всій своїй епатажності, та при тому, що там проблем не менше, а подекуди й більше, у конфліктах участі не бере. Тому що Москаль – досвідчений політик і розуміє, що скандали влаштовувати не потрібно, розуміє, що підлеглі не можуть вступати в публічну полеміку з керівництвом країни. Політики між собою – так, підлеглі, в рамках адміністративної ієрархії – ні», – аналізує політолог.

За словами Фесенка, це помилка винятково самого генерала Кіхтенка, за яку він поплатився посадою. Із цього треба зробити висновки і новому губернатору.

«Призначення Жебрівського здивувало багатьох. Він не пов'язаний з Донбасом. Але це поміркований політик та не схильний до авантюр. Він свого часу співпрацював з Порошенком в лавах «Нашої України», позитивно була оцінена його робота і в Генпрокуратурі, тому вибір зупинився саме на ньому. Але залишаються проблемні питання. Він чужий для Донбасу. З іншого боку, Тарута був своїм, але це йому не допомогло. Все ж таки принцип «свій-чужий» не є основним. Головним критерієм стане його професійна діяльність», – розповідає Володимир Фесенко.

Нагадаємо, що на останній прес-конференції Президент висловив невдоволення роботою голови ДонВЦА Кіхтенка, зокрема, провалом будівництва оборонних споруд.

5 червня Кабмін вніс Президенту України Петру Порошенку подання про звільнення Олександра Кіхтенка у зв'язку з неналежним виконанням службових обов'язків. Сьогодні стало відомо, що Президент задовольнив подання, та призначив головою ДонВЦА Павла Жебрівського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: