Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 4.06-10.06

Читать на русском

Початок цього тижня ознаменувався надзвичайною ситуацією з вибухами на нафтобазі під Васильковом на Київщині. Це неабияк сколихнуло суспільство та змусило задуматись про власну безпеку не лише жителів наближених до місця події населених пунктів, але й всіх українців, тим більше представників регіональної влади. Не дивно, що разом з міністром внутрішніх справ та главою Держслужби з надзвичайних ситуацій на місці подій координував діяльність рятувальників та відповідальних за безпеку людей служб голова Київської ОДА Володимир Шандра.

«Ми організували обласну і районні екологічні інспекції, регулярно беремо проби повітря і зранку будемо мати аналіз проб ґрунту. Можу сказати, що на даний момент проби повітря є в допустимих нормах. Ми також розширили зону забору повітря», – передає слова Шандри офіційний веб-сайт Київської ОДА. Іншими гучними обіцянками чи деклараціями по ситуації з пожежею Шандра не відзначився. Секретар РНБО Олександр Турчинов одразу ж пообіцяв покарати винних за будівництво нафтобази біля військової частини, та ситуація на Київщині змусила сфокусувати увагу на пожежній безпеці не тільки губернаторів інших областей.

Зокрема, найвищий (5-й) рівень пожежної небезпеки у зв'язку з очікуваною високою температурою впродовж наступних трьох днів планується запровадити в Закарпатській області. Перейнялись питаннями безпеки від пожеж та дотримання технічних норм експлуатації нафтобаз і на Рівненщині, де у понеділок також стався вибух на території нафтобази «WOG-РІТЕЙЛ» у двох резервуарах об'ємом по 75 кубічних метрів. І хоча масштаби останнього були куди меншими, аніж на Київщині, без постраждалих не обійшлося й тут. В результаті вибуху поранення дістали два працівники, яких одразу ж доправили швидкою до Дубенської центральної лікарні.

Проте не лише питання безпеки й оперативного реагування на надзвичайні ситуації турбували цього тижня українських губернаторів. Значна частина з них чи то в передчутті місцевих виборів, чи то будучи ближче до територіальних громад своїх областей, за останній період все більше почали говорити про варіанти вирішення актуальних проблем регіонів, а не спілкуватись лише мовою політичних лозунгів. Так, наприклад, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко заявив, що має намір створити обласний хоспіс для людей літнього віку, а очільник Тернопільщини Степан Барна запевнив, що сприятиме завершенню будівництва багатоквартирного житлового будинку по вулиці Корольова, 3б. Натомість голови Волинської та Миколаївської ОДА запам'ятались за останні 7 днів власними деклараціями, що стосувались соціального захисту учасників АТО або їхніх сімей. Зокрема, голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков пообіцяв удові загиблого військовослужбовця зробити ремонт у новій квартирі, а Володимир Гунчик з Волині запевнив, що вирішить питання пільгового перевезення в транспорті для сімей учасників АТО. До слова сказати, цього тижня Миколаївщина відзначилась не лише новою обіцянкою губернатора, але й невдалою спробою зібрання так званих миколаївських сепаратистів. Хоча насправді вони навряд чи такими є: в ході допиту більшість затриманих говорили, що були впевнені – вони прийшли на семінар з мережевого маркетингу, а не зібрання сепаратистів.

Але повернімось до питання обіцянок щодо учасників АТО і, зокрема, до голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка. Особливість останнього в тому, що він не просто пообіцяв, але й виконав свою травневу обіцянку щодо виділення на найближчій сесії обласної ради більше 1 млн грн на оздоровлення бійців АТО. 3-го червня відповідне засідання таки відбулося. За його підсумками депутати додатково виділили 1,2 млн грн з обласного бюджету Полтавщини на оздоровлення усіх сімей учасників бойових дій, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на сході Україні.

Однак одночасно з виконаною обіцянкою волонтери «Слова і Діла» констатували також факт і однієї невиконаної декларації Валерія Головка. Ще 8 квітня він говорив про те, що до 1 травня особисто прозвітує щодо перевірки правомірності надання документів на будівництво в історичній частині Полтави тими чи іншими забудовниками. Проте, як стало зрозуміло з телефонної розмови активістів «Слова і Діла» з представниками Полтавської ОДА, відповідний звіт поки що не оприлюднювався.

Серед решти губернаторів, що відначились невиконаними обіцянками за останній час, слід також відзначити керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля. На початку червня він заявив про те, що якщо обстріли в районі с. Родина не припиняться, він закриє цей останній пункт пропуску з окупованої території в Луганській області. Та все ж, хоча вночі 3-го і зранку 4 червня бойовики продовжували обстріли крайнього українського блокпосту в с. Родина, будь-яких розпоряджень про його закриття Геннадій Москаль не підписував.

Проте чи не найрезонанснішою обіцянкою губернаторського дайджесту за останній тиждень можна впевнено вважати слова голови сумської ОДА Миколи Клочка, який запевнив, що компанія «Елга», що займається утилізацією хімікатів в області, працювати на території Сумщини не буде. Відповідна заява Клочка пролунала після того, як на телеканалі «Інтер» вийшов сюжет, в якому журналісти озвучили інформацію про нібито інтереси і причетність губернатора до відповідного підприємства. Хоча сам очільник Сумщини спростовує будь-які звинувачення, говорячи про те, що раніше до нього зверталась велика кількість громадян за правовою допомогою і засновники підприємства - не виняток.

Загалом, за останні 7 днів волонтери «Слова і Діла» зафіксували 11 нових обіцянок українських губернаторів. Особливої уваги серед них заслуговує новоспечений губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі, який продовжує активно виголошувати обіцянки, а деякі навіть оперативно виконує. Для прикладу, як і обіцяв наприкінці травня екс-президент Грузії, ОДА таки оголосила відкритий конкурсний відбір на заміщення посад голів районних адміністрацій. В цілому ж, за останній час ще 7 попередньо задекларованих обіцянок глав областей отримали статус виконаних або невиконаних. З повним переліком усіх зафіксованих волонтерами «Слова і Діла» обіцянок ви можете ознайомитись на нашому веб-порталі у розділі «Губернатори».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: