МВФ дає Україні ще один шанс домовитися з кредиторами – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

МВФ в першу чергу цікавить виконання зобов'язань перед самим Фондом, а вже потім домовленості з кредиторами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи повідомлення про те, що МВФ буде готовий продовжувати фінансування українського уряду навіть у разі відсутності угоди з кредиторами.

«Переговори з кредиторами тривають вже довго і, можливо, МВФ уже має припущення, що досягнути консенсусу найближчим часом неможливо, тому потрібно більше часу для корекції позицій. У зв'язку з цим, питання про виділення чергового траншу кредиту МВФ, який має бути в червні, стає також неможливим. Тому, усвідомлюючи це, й те, що затримка траншу призведе до негативних наслідків, МВФ робить заяви, спрямовані на підтримку України. Не варто думати, що МВФ відмовляється від своїх вимог. Фонд просто готовий дати Україні трохи більше часу», – пояснює експерт.

За його словами, реструктуризація взагалі може не відбутись, але МВФ більше цікавить виконання зобов'язань перед самим Фондом.

«Погляди певних сторін можуть не збігатися. Однак це не означає, що МВФ не буде дивитися на виконання реформ. Значною мірою можливість компромісу буде залежати від того, як Україна буде демонструвати успіхи реформ. Крім того, не потрібно шантажувати, як це робить Яценюк, та демонструвати революційність за принципом «Все або нічого». Дипломатія – це мистецтво можливого», – розповідає Сіденко.

Нагадаємо, що 7 травня 2015 року міністр фінансів України Наталія Яресько назвала саме червень критичним місяцем для досягнення домовленостей із зовнішніми кредиторами.

Як відомо, Міністерство фінансів України продовжує затяжні торги з питання реструктуризації зовнішнього боргу держави. На кону сума в 15 млрд доларів. Переговори з кредиторами тривають з 13 березня і проходять дуже складно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: