Абромавичус відкрито обманює українців – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Мінекономіки не займається своїми справами. Потрібно просто звільняти таких міністрів, які не виконують своїх обов'язків, але займаються популізмом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи заяву міністра економічного розвитку та торгівлі України Айвараса Абромавичуса про те, що найгірші економічні показники України залишились позаду.

«Абсолютно непрофесійно міністру економічного розвитку, який, в принципі, й несе відповідальність за зростання цих показників, робити такі заяви. Це добре, що буде транш МВФ, вирішується питання реструктуризації, але на макроекономічні показники воно має вельми опосередкований вплив. Макроекономічні показники залежать напряму від виробництва. А за попередніми даними, темпи виробництва скорочуються. Міністр не займається своєю справою, а займається популізмом», – розповідає експерт.

За його словами, головна проблема сьогоднішньої економіки – це не верстати, не інвестиції чи технології, а збут. Не проблема виробити товар, проблема – його продати.

«Всі країни світу чітко поділяюься за цим критерієм на дві великі частини. Перша – країни, які продають товар за кордон. Це «бананові республіки». В 2007 році Україна була «банановою республікою». Було виготовлено 40 млн тонн сталі, із них 34 продали за кордон. Але зараз все змінилося – Україні нічого продавати в достатній кількості. Другий тип – країни «золотого мільярду». Це ті країни, що продають товар на внутрішній ринок. Україна до них теж не належить. Щоб продавати товар, у людей мають бути гроші його купити. Купують не за прибуток, а за зарплати. Прибуткові гроші – інвестують. За Януковича показник скорочення зарплат становив 30,5%. За рік правління Яценюка частка зарплат скоротилася до 25,6%. Тому не варто говорити, що проблеми позаду. Мінекономіки не займається своїми справами і потрібно просто звільняти таких міністрів, які не виконують своїх обов'язків, а роблять такі заяви», – пояснив економіст.

Нагадаємо, нещодавно міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що з 2016 року макроекономічні показники України будуть зростати.

Раніше Президент України Петро Порошенко пообіцяв забезпечити економічне зростання в Україні в 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: