Україна ризикує платити «Газпрому» ціну на газ вищу, ніж в ЄС – експерт

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

«Газпром» навмисно продовжує завищувати ціну на газ для України, хоча розуміє, що і йому це не вигідно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи повідомлення про те, що розрахункова ціна газу «Газпрому» для «Нафтогазу України» становитиме $ 287.

«Поки що ця ціна тільки запропонована «Газпромом» для «Нафтогазу України». Нічого не підписано. Це стандартна тактика Росії – заздалегідь завищувати ціну для України. Україна не повинна погоджуватися на подібні маніпуляції і просто зобов'язана торгуватися далі. Ціна в Європейському Союзі істотно нижча – близько $ 250, тому ціна у $ 287 неприйнятна для України», – розповідає Саприкін.

За його словами, є люфт для зниження і потрібно домовлятися з «Газпромом», а не погоджуватися на те, що вони диктують.

«Крім того, Росія та «Газпром» насправді також зацікавлені в тому, щоб знизити ціну. Чим нижча ціна «Газпрому», тим більше його Україна буде закуповувати. Так, «Газпром» продовжуватиме диктувати свої умови, але може в останній момент скинути ціну, розуміючи що і для РФ це не вигідно», – вважає експерт.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин назвав неможливим перегляд тарифів на газ у бік їх зниження.

Водночас голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що більше 20 років держава витрачала величезні гроші з Бюджету, щоб газ залишався дешевим для українців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: