Скасування спецпенсій: грошей не додасться

Читать на русском
Міністерство соціальної політики ініціювало скасування виплат спецпенсій уже з понеділка, 1 червня 2015 року. Стосується норма лише депутатів, суддів і різних чиновників. Правда, істотних вигод прості українці все одно не помітять.

З початку цього тижня, 1 червня 2015 року Пенсійний фонд припиняє призначення спецпенсій депутатам і чиновникам. Тепер ці пенсії призначатимуться відповідно до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», як усім звичайним людям, а не за спеціальним законодавством, як це було раніше.

Шахтарі залишаться

Для того щоб продовжити самим собі спецпенсії, депутати зобов'язані були розглянути пакет законів про пенсійну реформу, внесених урядом 30 квітня. Але внаслідок різних причин, законопроекти так і не були включені до порядку денного. Тому, з цілком зрозумілих причин у Верховній Раді України нардепи спробували нашвидкоруч подати два проекти закону, які б врегулювали перенесення дати скасування спецпенсій. Поспекулювати на темі теж встигли: звучали навіть закиди в бік Мінсоцполітики про «тисячі жебраків українців», що саме собою звучить мов каламбур.

Так, 1 червня депутати винесли на розгляд два законопроекти під реєстраційними номерами 2852 і 2852-1, якими передбачалося перенесення дати введення єдиних принципів нарахування пенсій з 1 червня на 1 липня, і на грудень. Але обидва документи навряд чи змогли знайти підтримку півсотні законодавців: проекти законів з тріском провалилися - з 52 і 60 голосами відповідно. Міністр соціальної політики Павло Розенко на таку спробу відреагував досить різко: «Затягнути з відміною спецпенсій ні в кого не вийде. Це принципова позиція моя, як міністра соціальної політики, і уряду в цілому», – сказав він.

Вплинути на вступ закону в дію спробували й за допомогою неправдивої інформації. Наприклад, депутатська група Хомутинніка «Відродження» заявила, що скасування спеціальних пенсій торкнеться не стільки депутатів, скільки простих українців. «Спеціальні пенсії – це пенсії машиністів локомотивів і водіїв кар'єрних самоскидів, це пенсії ветеранів та інвалідів війни, пенсії вчених і дипломатів. Замість боротьби з чиновниками та колишніми депутатами, які вибили собі пільги за минулих режимів, Розенко позбавляє законного заробітку чесних трудяг та інтелігенцію... Серед тих категорій, які позбавляються надбавок, є і в'язні нацистських концтаборів, й інваліди першої групи. Усіх цих людей міністр фактично викинув за буйки соціального захисту», – йдеться в депутатському зверненні.

Цікаво, але всі ці пасажі про утиски простого народу – не більше ніж вигадка і спекуляція: адже, згідно закону, спецпенсії залишаються у військових, вчених, чорнобильців, шахтарів, металургів та інших людей, які працювали у важких і шкідливих умовах. Тим більше не може бути ніякої мови про скасування пенсій за інвалідністю! По суті, скасування спецпенсій стосується тільки можновладців: нардепів, міністрів, суддів, прокурорів, митників, податківців та інших чиновників.

Більш того, як запевняє міністр соцполітики Павло Розенко, ті спецпенсії, що вже були призначені нардепам і чиновникам, відмінятися не будуть. «Є одне уточнення – мова йде саме про призначення нових спецпенсій після 1 червня. Тобто люди, які досягли пенсійного віку раніше цієї дати і вже отримують спецпенсії, продовжать це робити. Ми реформатори, а не бєспрєдєльщики, і скасовувати вже призначені спецпенсії може тільки Конституційний суд», – сказав міністр.

Грошей більше не стане

Втім, особливо радіти теж немає чому, адже число спецпенсіонерів становить менше 2% від загальної їх кількості. Таким чином, говорити про колосальну економію для покриття дефіциту Пенсійного фонду не доводиться. За розрахунками провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України Лідії Ткаченко, скасування спецпенсій кожному пересічному пенсіонеру принесе всього 29 гривень.

«Як показують розрахунки за даними звіту про виконання бюджету Пенсійного фонду, у 2013 році на виплату спецпенсій всього було направлено 9,2 млрд грн, в тому числі 4,86 млрд – на виплату частини пенсій в рамках загальної солідарної системи (джерело фінансування – власні кошти Пенсійного фонду) та 4,36 млрд – на виплату частини пенсій, що перевищує розмір, визначений загальними правилами (джерело фінансування – кошти державного бюджету). Тобто максимальна сума економії в разі повної відміни спецпенсій склала б 4,36 млрд грн, якщо цю суму поділити між простими пенсіонерами, кожен додатково отримав би по 29 грн щомісяця», – пише експерт у своїй статті на ZN.ua.

У кращому випадку експерти прогнозують «поповнення» бюджету на 7 мільярдів, і хоча це максимальна сума, це – навіть не десята частина від усього бюджету Пенсійного фонду в 2015 році. «Я думаю, що скасування спеціальних пенсій – це чистий популізм. Ясно, що скасування спеціальних пенсій, які мають надлишковий розмір і можуть досягати кількох десятків тисяч гривень, необхідно привести до меж розсудливості. Але підстав сподіватися і говорити, що це дасть суттєвий вплив або вигоду безпосередньо іншим громадянам, не можна. Це виключно піар-акція. Щоб отримати вигоду для суспільства, треба нормалізувати поділ праці: є вилучення та відчуження реалізованої людиною праці через податки та соціальні пенсійні внески, і сьогодні важливо зробити так, щоб зобов'язання найманого працівника не перевищували його зарплату. Цей момент повинен відповідати здоровому глузду», – прокоментував «Слову і Ділу» нову зміна в пенсійному законодавстві експерт з пенсійного забезпечення «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Щербина.

І хоча справжньої вигоди простим громадянам від скасування спеціальних пенсій не буде, все ж, така соціальна нерівність між однаковими в соціальному розумінні пенсіонерами, давно хвилювала суспільство. Втім, ударом для багатьох із них це теж не буде: депутати, чиновники і судді – далеко не бідні люди. Так що ставитися до того, що відбувається можна тільки як до спроби Мінсоцполітики заробити «плюсик до карми».

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: