Експерт: атака на Мар'їнку – нахабна розвідка боєм перед захопленням Артемівська, Краматорська і Щастя

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У зв'язку з різким скороченням фінансування сепаратисти шукають інші шляхи існування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи інформацію про те, що в ЄС побоюються ескалації конфлікту на Донбасі через обстріл Мар'їнки.

«Це був пробний крок бойовиків. Враховуючи кількістю військ, що були задіяні – це була досить нахабна розвідка боєм. Чим це може загрожувати? У зв'язку з різким скороченням фінансування сепаратистів з боку Москви, їм поставлено завдання шукати джерела подальшого самоіснування. Для цього бойовики повинні мати під власним контролем ключові об'єкти, до яких відноситься не Мар'їнка, а Курахове», – розповідає експерт.

За його словами, бойовики повинні мати додаткові бази постачання і зберігання військової техніки. У цьому сенсі для них важливі Артемівськ і Краматорськ, вони повинні мати заводи для переробки нафти – це Лисичанськ. Крім того, вони повинні мати доступ до енергоресурсів – це Щастя та Станиця Луганська.

«Тому та кількість військ, яку туди нагнали, говорить про те, що бойовики готові проводити локальні, тактичні операції із захоплення територій. Але для глибоких наступальних операцій час ще не прийшов, бо для того, щоб підготувати операцію на рівні армійського корпусу, а вони робили заявили про створення двох армійських корпусів, необхідно провести бойове злагодження та підготовку системи його управління», – пояснив фахівець.

Підсумовуючи, він зазначив, що незважаючи на те, що найближчим часом гострої ескалації не буде, пріоритетними напрямками стануть вищезгадані пункти і нерозумно вірити, що в районі Луганська збережеться відносне затишшя.

Нагадаємо, що 3 червня 2015 року рано вранці російсько-терористичні війська пішли в масований наступ під Мар'їнкою Донецької області. З 4:00 сили АТО утримували позиції і дали відсіч бойовикам. Сьогодні, 4 червня, в ЄС повідомили, що побоюються ескалації конфлікту на Донбасі після зіткнень у Мар'їнці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: