Війна на Донбасі не повинна бути прикриттям невдалої роботи з інвесторами – експерт

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Навіть в умовах війни та кризи уряд має можливість працювати з системними інвесторами, які допоможуть знизити негативний імідж України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, аналізуючи повідомлення НБУ про те, що міжнародні резерви України в травні зросли на 3%.

«Показник зростання у 3% не є настільки значним, щоб можна було думати про покращення. Якщо розглядати в тому ключі, що резерви, принаймні, не знизилися, тоді це позитив. Особливого притоку валюти Україна не отримувала, експортні показники не змінюються на краще. Тому говорити, що 3% – це позитивний тренд стабілізації ситуації, не можна. Уряду вигідно подавати інформацію в такому ключі, щоб не поширювати панічних настроїв», – розповідає експерт.

За його словами, на даному етапі збільшення золотовалютних резервів не є пріоритетним напрямком для економіки.

«Головною метою на сьогоднішній момент має стати вирішення питань з припливом іноземної валюти в Україну з комерційних каналів, насамперед – експортний потенціал і робота з інвесторами. Незважаючи на дуже складну ситуацію і військовий конфлікт, є можливість працювати з системними інвесторами, що хоч якось посприяють зниженню негативного іміджу країни. Поки що це відбувається не зовсім успішно і в цьому є недопрацювання уряду», – пояснив аналітик.

Нагадаємо, що з 13 березня Україна продовжує переговорний процес із західними кредиторами в питанні реструктуризації боргів. На даному етапі відомо, що переговори проходять складно, а перегляд програми МВФ можливий восени.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: