Кабмін приховує реальну причину рішення МВФ відкласти кредитування на осінь – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Тільки абсолютно непрофесійний уряд може спочатку допустити дефолт, а потім сідати за стіл переговорів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи заяву міністра фінансів України Наталії Яресько про те, що перегляд програми кредитування відбудеться восени і можливий лише після реструктуризації.

«Насправді питання реструктуризації та траншу МВФ – мало пов'язані події. Кабміну просто вигідно списувати все на це та підносити в такому ключі населенню. Але найголовніше – відсутність реформ, відсутність виразної політики Національного банку та відсутність боротьби з корупцією. Уряд не усвідомлює, що навіть після дефолту все одно потрібно буде сідати за стіл переговорів з тими ж самими кредиторами і домовлятися. Існує думка, що дефолт – це можливість списати всі борги. Це не так. Оголошуючи дефолт, з'їжджаються кредитори й з ними домовляються про умови реструктуризації, тільки наслідки вже будуть набагато гіршими», – розповідає економіст.

За його словами, тільки абсолютно непрофесійний уряд може допустити дефолт, а потім сідати за стіл переговорів.

«Є великі сумніви в професіоналізмі нашого уряду. Кожен списаний долар сьогодні обернеться втратою трьох доларів протягом п'яти років через прямі іноземні інвестиції та кредити. Те, чого домагається уряд, насправді не вигідно ні кредиторам, ні Україні. Чому немає кредиту МВФ? МВФ може не дати Україні кредит через відсутність адекватної монетарної політики Нацбанку. Другий момент – відсутність реальних економічних реформ. Третій аспект – корупція, в чому є провина всіх: Порошенка, Кабміну та депутатів», – вважає Савченко.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію боргів України тривають з 13 березня. Нещодавно міністр фінансів зізналася, що переговори йдуть складно, але варіант дефолту України в разі невдачі переговорів із зовнішніми кредиторами виключений.

Водночас Наталія Яресько назвала червень критичним місяцем для досягнення домовленостей із зовнішніми кредиторами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: